Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ερευνητικό κέντρο στην περιφέρεια ΑΜΘ, με έδρα...την Θράκη και το ΤΕΙ Καβάλας...στην απ' έξω!!!




Γνωρίζουμε ότι το ΤΕΙ Καβάλας αποκαλείται, πλέον, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ωστόσο πλέον εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν το ίδρυμα μπορεί να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την περιφέρεια ή αντιπροσωπεύει μόνο την περιοχή της Καβάλας.

Ενδεχομένως η άποψη αυτή να είναι λίγο υπερβολική. Ωστόσο τα γεγονότα σίγουρα προβληματίζουν...

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα του thrakitoday.com, το περασμένο Σάββατο ο -προερχόμενος από τον Έβρο- υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος εξήγγειλε από την Αλεξανδρούπολη την δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) - Καραθεοδωρή. Σκοπός της ίδρυσης του νέου ερευνητικού κέντρου, που θα έχει ως περιοχή ευθύνης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα είναι η ενίσχυση των κρίσιμων τομέων της Έρευνας και της Τεχνολογίας και ταυτόχρονα η διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας έρχεται ως επιστέγασμα της κατάθεσης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου σύγχρονο, απλό και, ευθυγραμμισμένο με τον Ευρωπαϊκό Χώρο έρευνας, και προσανατολισμένο να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Το «Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή» θα έχει έδρα την Κομοτηνή (Σχόλιο γράφοντος: Αλίμονο...). Θα φέρει το όνομα του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που έλκει την καταγωγή του από τη Θράκη και πιο συγκεκριμένα από το Μποσνοχώρι ή Βύσσα (σήμερα μεταφέρθηκε στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου) της Δυτικής Θράκης.

Η ίδρυσή του θα συμβάλει στην περαιτέρω πρόοδο της τεχνολογίας, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάπτυξη και δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας και στη Θράκη (Νέο σχόλιο γράφοντος: Αν είναι έτσι, γιατί κοιτάζουν να το βαφτίσουν "Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης; Ας το βάφτιζαν "Ερευνητικό Κέντρο Θράκης" -όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης...).

Το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.ΚΕ.Α.Μ-ΘΡΑ) – Καραθεοδωρή θα περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα  ινστιτούτα:

  1. Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.) με έδρα την Ξάνθη.
  2. Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ) με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
  3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) με έδρα την Ορεστιάδα.
  4. Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά».

Τα τρία πρώτα ινστιτούτα θα ιδρυθούν τώρα και μαζί με το υφιστάμενο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα συγκροτήσουν το Ερευνητικό Κέντρο «Καραθεοδωρή».

Τα Ινστιτούτα

Το Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (Ι.Ε.Σ.Α2.ΦΥ.Π.) θα έχει ως αντικείμενο τα θέματα της ενέργειας και της αξιοποίησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων της Περιφέρειας της Θράκης (με έμφαση στους υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο, τη γεωθερμία και τη βιομάζα) με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας. Ειδικότερα θα ασχολείται με την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας, την βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των μελλοντικών αυξημένων αναγκών και την υλοποίησή τους χωρίς την επιδείνωση περιβαλλοντικών θεμάτων (π.χ. κλιματική αλλαγή, φαινόμενο θερμοκηπίου κτλ.).

Νέο σχόλιο γράφοντος: Ας τα πάρουμε ένα ένα:

α) Υδρογονάνθρακες στην Θράκη; Από πότε; Ξέραμε για πετρέλαιο στον Πρίνο, αλλά και ότι προσπαθούμε να βρούμε σε Γιάννινα και Κατάκολο. Η Θράκη πρώτη φορά μπαίνει στο παιχνίδι...
β) Φυσικό αέριο; Παρομοίως, εκτός και αν εννοούν αυτό που θα φέρει ο TAP;
γ) Γεωθερμία; Αυτή δεν την κυνηγάνε εδώ και καιρό στον δήμο Νέστου; Και αν ναι, ο δήμος Νέστου ανήκει στην Θράκη ή στην Μακεδονία;
δ) Βιομάζα; Εξ όσων γνωρίζουμε η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει πάρει άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας. Η οποία, ως γνωστόν, βρίσκεται...στον νομό Καβάλας (άρα...στην Μακεδονία!)

Βγάζετε άκρη; Αν όχι, σας καταλαβαίνουμε: Ούτε και εμείς!

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (Ι.ΔΙ.ΦΥ.ΤΕ.ΚΑ) Σκοπό θα έχει την παροχή ανεξάρτητης, επιστημονικά τεκμηριωμένης τεχνικής υποστήριξης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τον πολίτη. Το εύρος των ζητημάτων που θα καλύψει το ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ στις ερευνητικές δραστηριότητές του είναι εκτενές όπως η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, η αποτροπή των φυσικών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.α.)  και τεχνολογικών καταστροφών (πυρηνική ενέργεια, αγωγοί, άντληση πετρελαίου, εξόρυξη χρυσού κα.), η ασφάλεια και προστασία. Οι δραστηριότητες του ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ συγκεντρώνονται σε πέντε επιστημονικούς τομείς την προστασία περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή, την μείωση του κινδύνου και των καταστροφών, την κοινωνία της πληροφορίας, την καινοτομία και ανάπτυξη και τα  πρότυπα.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π.) θα είναι ερευνητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών (βασική και κυρίως εφαρμοσμένη) σχετικά με την παραγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες-εναλλακτικές καλλιέργειες και τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Το Ι.ΤΕ.Τ.Α.Π. θα περιλαμβάνει τρεις τομείς με τα αντίστοιχα αντικείμενα:

  1. Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων με ερευνητικά αντικείμενα την βιοτεχνολογία, την επεξεργασία, τη χημεία και βιοχημεία, την μικροβιολογία, την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και την τυποποίηση και συσκευασία τροφίμων.
  2. Τομέας Φυτικής Παραγωγής με ερευνητικά αντικείμενα την εφαρμοσμένη φυσιολογία φυτών, τη δενδροκομία, τη γεωργία (αγροκομία), τη βελτίωση φυτών, τη φυτοπροστασία, τη φαρμακολογία-οικοτοξικολογία και τέλος την οικονομικότητα των καλλιεργειών.
  3. Τομέας Ζωικής Παραγωγής με αντικείμενα τη διατροφή των ζώων και τις ζωονόσους.
  4. Το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά»

Το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης – «Αθηνά» είναι το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας ειδικευμένο σε θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Σκοπός του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» είναι:

  • Η προώθηση καινοτομικών τεχνολογιών της πληροφορίας, της επικοινωνίας και της γνώσης, στο βιομηχανικό χώρο και στο χώρο των υπηρεσιών
  • Η ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και η εφαρμογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της στους τομείς των τεχνολογιών της πληροφορίας, της γνώσης, της επικοινωνίας και της αυτοματοποίησης διαδικασιών παραγωγής, με σκοπό την παραγωγή εργαστηριακών προτύπων προϊόντων και υπηρεσιών
  • Η δημιουργία αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στους ίδιους τομείς και στις εφαρμογές τους
  • Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση στους τομείς αρμοδιότητάς του
  • Η διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων που ανήκουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και προωθούν τους στόχους της εθνικής ερευνητικής και τεχνολογικής στρατηγικής.

Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών και στόχων το ΕΚ Αθηνά:

  • Αναπτύσσει καινοτομικές προσεγγίσεις των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε μορφή εργαστηριακών και βιομηχανικών πρωτοτύπων και συνεργάζεται με επιχειρήσεις για την εμπορική αξιοποίηση των πρωτοτύπων
  • Προσαρμόζει τεχνολογίες στις ανάγκες των επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου και παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις των ΤΠΕ και τη διείσδυσή τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Προτείνει λύσεις που συνδυάζουν διάφορες ΤΠΕ και οδηγούν σε νέες προσεγγίσεις υπηρεσιών για λογαριασμό επιχειρήσεων, οργανισμών και άλλων χρηστών
  • Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με ΤΠΕ με δημιουργία υποδομών, υλικού, λογισμικού και περιεχομένου πληροφορίας σε ηλεκτρονική μορφή κ.λπ.
  • Ειδικεύει και καταρτίζει επιστήμονες και τεχνικούς στους παραπάνω τομείς με την οργάνωση και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, μεταπτυχιακών σεμιναρίων, δημοσιεύσεων, εκδόσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων
  • Παρέχει εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες, αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει τεχνικοοικονομικές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας, στις προαναφερθείσες περιοχές ώστε να διασφαλίζεται η εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών έργων
  • Συνεργάζεται με ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Ινστιτούτα και εταιρίες με οποιαδήποτε μορφή και τύπο ή συμμετέχει με αυτά σε ενώσεις, κοινοπραξίες κ.λπ. και δύναται να ιδρύει ή να συμμετέχει στην ίδρυση εταιριών (τεχνοβλαστών) που έχουν ως σκοπό την πραγμάτωση της αποστολής και την επίτευξη των στόχων του Κέντρου.
Αθανάσιος Μητρόπουλος: Δεν μας ρώτησε κανένας - Άνιση μεταχείριση

Όπως είναι φυσικό, η όλη εξέλιξη είναι καθόλα αρνητική για το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την ώρα μάλιστα που το θέμα της ίδρυσης του Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (με έδρα την Καβάλα) δείχνει να έχει "σκαλώσει" στο Υπουργείο Παιδείας. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο fonikavalas.blogspot.gr σημείωσε πως "ενώ ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκφράζουν άποψη για το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και εκφράζουν συνεχείς ενστάσεις και επιφυλάξεις, την ίδια στιγμή προωθούν την δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου το οποίο, κατ' όνομα, θα σχετίζεται με την περιφέρεια ΑΜΘ χωρίς, όμως, να υπάρχει έστω και ένα ινστιτούτο είτε στην Καβάλα είτε στην Δράμα. Και φυσικά, για όλο αυτό δεν μας ρώτησαν καν. Αν αυτό δεν είναι άνιση μεταχείριση τότε τι είναι; Εμείς, πάντως, ήδη έχουμε προσκαλέσει τους 4 βουλευτές του νομού να αντιδράσουν μέσω των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών τους λειτουργιών, και από εδώ και στο εξής θα δούμε και εμείς τις επόμενές μας κινήσεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου