Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο ΓΝ Καβάλας




Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη, με θέμα την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, αναφέρει τα εξής:
Αθήνα  8-10-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη Μαυρουδή
Θέμα: Ογκολογική Κλινική και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
Κύριε Υπουργέ,
Το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2010, έχει 2 γραφεία γιατρών και 2 κρεβάτια ,στο ισόγειο, όπου εξετάζονται οι ασθενείς και επίσης στον 3 όροφο όπου νοσηλεύονται τα πολυήμερα σχήματα είναι εξοπλισμένο με 11 πολυθρόνες  και 5 κρεβάτια.
Στο τμήμα εργάζονται ένας Ογκολόγος αποσπασμένος από το Νοσοκομείο Θεαγένειο, μία επιμελήτρια Α΄ Γενικής Ιατρικής, μία  Επικουρικός Ογκολόγος που εργάζεται από τις αρχές Ιανουαρίου του 2014, 6 αδελφές στις χημειοθεραπείες και 2 αδελφές στα ιατρεία των γιατρών.
Έχουν ανοιχθεί ήδη 1550 φάκελοι  ασθενών και δέχεται  περίπου 9000 επισκέψεις ασθενών ετησίως. Κάθε βδομάδα προστίθενται 10- 15 νέοι ασθενείς.
 Οι επισκέψεις αυτές αφορούν:
·         ασθενείς που έκαναν χημειοθεραπείες ενδοφλέβιες ή έλαβαν χημειοθεραπευτικά από τον στόμα,
·         την αντιμετώπιση  των επιπλοκών της θεραπείας ή της νόσου, τις οξείες και τις απώτερες,
·         τις μεταγγίσεις αίματος,
·         την παρακολούθηση ασθενών,
·         την έκδοση γνωματεύσεων για τις υγειονομικές επιτροπές, σχεδόν, για τους περισσότερους ασθενείς,
·         τη συνεννόηση και τα ραντεβού με ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη με αποστολή αναλυτικού ενημερωτικού και όλων των εξετάσεων των ασθενών προκειμένου να ενημερωθεί γρήγορα και σωστά ο ακτινοθεραπευτής. Να τονισθεί ότι απαιτείται η παραπομπή 2-3 ασθενών για εβδομαδιαία ακτινοθεραπεία σε ακτινοθεραπευτικό κέντρο  της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης και ότι υπάρχουν και άλλοι τόσοι ασθενείς που απευθύνονται απευθείας στα  ακτινοθεραπευτικά κέντρα,
·         τη λήψη τα αποτελεσμάτων των εξετάσεων τηλεφωνικά ή με fax από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και βρίσκονται μακριά όπως Θάσο, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες και την καθοδήγησή τους,
·         τη χορήγηση φαρμάκων εκτός ένδειξης για την θεραπεία διάσωσης των ασθενών και τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους,
·         την παρακολούθηση των ασθενών με διήμερα και τριήμερα σχήματα στους θαλάμους,
  •  τη συνταγογράφηση των φαρμάκων των ασθενών
  • την αναγραφή εργαστηριακών εξετάσεων εβδομαδιαία για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, καθώς η συνταγογράφηση των δελτίων για τον απεικονιστικό έλεγχο με τον αξονικό, η τον μαγνητικό τομογράφο, ή των εξετάσεων στην πυρηνική ιατρική καθώς και των φαρμάκων που χρειάζονται για τον απεικονιστικό έλεγχο.
Ο φόρτος εργασίας διεκπεραιώνεται με επιτυχία, απαιτείται όμως τεράστια προσπάθεια από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 Για όλα τα παραπάνω, για την εύρυθμη λειτουργία του ογκολογικού ιατρείου και προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των ασθενών όλης της περιοχής, θεωρώ ενδεδειγμένη και εύλογη την αλλαγή του τμήματος σε κλινική με διορισμό 3 τουλάχιστον ογκολόγων, αφού σήμερα δεν είναι κανείς διορισμένος, και τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος, νέου ή με μεταφορά άλλου τμήματος  που υπολειτουργεί σε άλλη πόλη (π.χ.Θεσσαλονίκη).
 Να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο  (χωρίς κόστος για το δημόσιο) θα βρίσκεται ένα ενεργό ακτινοθεραπευτικό  τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ακριβώς στο μέσον των 380 χλμ ανάμεσα σε Αλεξ/πολη και Θεσ/νικη εξυπηρετώντας άμεσα ένα μεγάλο όγκο ασθενών από Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες και φυσικά Καβάλα, που πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι σε καθημερινή, πολυέξοδη και επίπονη μετακίνηση.
Συμπερασματικά, πιστεύω, ότι τα οφέλη από μια τέτοια συνδυαστική απόφαση - δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και εγκατάστασης Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου - θα είναι πολλαπλά και μετρήσιμα τόσο σε εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος όσο και σε σημαντική μείωση της καθημερινής ταλαιπωρίας των ασθενών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη βέλτιστη και τάχιστη αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος που προκαλεί τεράστια ψυχολογική, επίπονη και πολυέξοδη ταλαιπωρία στους πολυάριθμους συμπολίτες μας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου