Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Νιτρώδη άλατα στο νερό στο Ν. Ζυγός και το Κρυονέρι - Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας




Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για υπερσυγκεντρώσεις αρσενικού οι οποίες είχαν βρεθεί σε δείγματα νερού το οποίο είχε ληφθεί από διάφορες περιοχές του δήμου Παγγαίου, όπως η Νικήσιανη, η Γεωργιανή, η Ελευθερούπολη, η Νέα Πέραμος και η Παλιά Καβάλα. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έχει προκύψει ένα νέο πρόβλημα, το οποίο αφορά την εύρεση νιτρωδών αλάτων σε δείγματα νερού στο Νέο Ζυγός και το Κρυονέρι του δήμου Καβάλας!

Το θέμα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Δευτέρας, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με τον Άρη Βέρρο και τον Χρήστο Ποτόλια να θέτουν θέμα καταλληλότητας του νερού, μετά από επικοινωνία που είχαν με κατοίκους των εκεί Δημοτικών Διαμερισμάτων. Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης, ο οποίος τόνισε ότι το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγός Λεωνίδα Βουδούρη και αμέσως κάλεσε σύσκεψη υπό την παρουσία 3 χημικών προκειμένου να εξετάσει το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύσκεψης, υπήρχε μια παλιά γεώτρηση κάτω από το Ζυγός, η οποία είχε αδειοδοτηθεί ως υδρευτική και η οποία ανοίχτηκε το 2011 από την Υηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων. Από εκείνη ακριβώς την περίοδο είχαν εντοπιστεί δείγματα νιτρωδών αλάτων, για την συγκράτηση των οποίων τοποθετήθηκαν διαφραγματικά μέρη. Ωστόσο στις 27/7/2013 ελήφθησαν τα αποτελέσματα ενός δείγματος που είχε σταλεί για έλεγχο, και τα οποία έδειχναν ότι η συγκέντρωση νιτρωδών αλάτων ήταν πολύ κοντά στα επιτρεπτά όρια (με μια απόκλιση του ± 3). Τα αποτελέσματα αυτά θορύβησαν την ΔΕΥΑ Καβάλας, η οποία σε συνεργασία με την διεύθυνση υγείας της ΠΕ Καβάλας προχώρησε στην αποστολή νέων δειγμάτων για έλεγχο. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής (με όριο το 50):

Ημερομηνία Συγκέντρωση σε νιτρώδη άλατα
9 Σεπτεμβρίου 2013 53
29 Οκτωβρίου 2013 54
16 Δεκεμβρίου 2013 49
28 Απριλίου 2014
(σε 3 εργαστήρια - 2 στην Αθήνα
και ένα στην Καβάλα)
49-43,1-42,8

Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Καζανίδη, παρακολουθείται στενά και ήδη χτες εστάλησαν νέα δείγματα προς έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τις πιθανές λύσεις του προβλήματος, ο κ. Καζανίδης -σχολιάζοντας και σχετικό ερώτημα του κ. Ποτόλια- τόνισε ότι το έργο της σύνδεσης με τις πηγές του Κεφαλαρίου είναι -κατά την εκτίμηση του ιδίου- ένα πολύ μεγάλο και μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμα και σε βάθος 20ετίας, αλλά και οι λύσεις που υπάρχουν είναι εξαιρετικά κοστοβόρες.

Τι είναι τα νιτρώδη άλατα;

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο fonikavalas.blogspot.gr ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας της ΠΕ Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος "τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα -από τα οποία προκύπτουν τα νιτρώδη- είναι ουσίες που περιέχουν άζωτο και οξυγόνο και οι οποίες συνδυάζονται με διάφορες άλλες ανόργανες και οργανικές ουσίες. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρωδών αλάτων οφείλονται στην αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων -κάτι αρκετά συνηθισμένο ιδίως σε πεδινές περιοχές, όπως το σημείο στο οποίο έγινε η πρώτη γεώτρηση τον Ιούλιο του 2013. Όσον αφορά τις συνέπειες στην φύση, η βασικότερη είναι ο ευτροφισμός (δηλ. η ανάπτυξη βακτηρίων και αλγών λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης νιτρικών και φωσφορικών ιόντων, η οποία έχει σαν συνέπεια να δημιουργηθεί επικάλλυμα στις υδάτινες επιφάνειες, το οποίο προκαλεί σκίαση στο νερό κάτω από την επιφάνεια -με ότι συνεπάγεται αυτό για τα έμβια όντα, φυτά και ψάρια, που ζουν στο νερό). Όσον αφορά, δε, τον ανθρώπινο οργανισμό οι συνέπειες είναι μεν σημαντικές για την υγεία -ακόμα και καρκίνος μπορεί να προκληθεί- ωστόσο αυτές προκαλούνται σε βάθος χρόνου και σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου