Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Δίκη για την δολοφονία Κυριατζίδη στην Κομοτηνή: Νέα αναβολή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο




Ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 7 Οκτωβρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης η εκδίκαση της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας του 34χρονου Γιάννη Κυριατζίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 σε ερημική περιοχή του δήμου Παγγαίου. Για την υπόθεση αυτή έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο 48χρονος (σήμερα) Γιάννης Καγιαλίδης από τον Καύκασο Φλωρίνης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Γρεβενών μαζί με τον Καβαλιώτη Ευγένιο Κεσογλίδη.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στην Κομοτηνή για την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο υπό τον κίνδυνο παραγραφής σοβαρών αδικημάτων, για τα οποία κατηγορούνται οι άνδρες σε υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, δόθηκε μία ακόμα αναβολή. Η αποχή των δικηγόρων της Ροδόπης που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, έχει επιφέρει αναστάτωση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθυστερώντας χρονικά την εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων. Άλλωστε και οι δικαστές μπροστά στο νόμιμο δικαίωμα της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους δε μπορούν να αντιδράσουν, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για λόγους σοβαρούς. Ένας τέτοιος σοβαρός λόγος συνέτρεξε στην υπόθεση που απασχόλησε το Μικτό Ορκωτό και έτσι η αναβολή που δόθηκε είναι πολύ μικρής διάρκειας.

Άμα τη εμφανίσει των δύο κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα συγγενείς του θύματος ξέσπασαν σε φωνές. «Δολοφόνοι, αυτοί είναι οι φονιάδες», φώναζαν με αποτέλεσμα να παρέμβουν αστυνομικοί και να τους απομακρύνουν από την αίθουσα αφού εντολή του προέδρου της έδρας ήταν «βγάλτε τους έξω ή θα τους βάλω μέσα». Το αίτημα αναβολής που τέθηκε εκ μέρους του ενός εκ των κατηγορουμένων, λόγω απουσίας του δικηγόρου του σε άλλη πόλη για την εκδίκαση υπόθεσης, δεν έγινε δεκτό. Ο πρόεδρος είπε στον κατηγορούμενο να ενημερώσει το δικηγόρο του ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί και την επόμενη μέρα θα πρέπει να βρίσκεται στο δικαστήριο της Κομοτηνής. Έτσι δόθηκε διακοπή μίας μέρας, αφού αναγνώστηκαν τα ονόματα των 30 σχεδόν μαρτύρων, που θα καταθέσουν τη μαρτυρία τους για την ανθρωποκτονία. Ακόμα όμως και κατά την αποχώρηση των εμπλεκόμενων στην υπόθεση συγγενών και μαρτύρων, υπήρξαν παρατράγουδα. «Μόνο σόου κάνετε σε όποια δικαστήριο πηγαίνετε», ακούστηκε να λέει νεαρή γυναίκα στους συγγενείς του θύματος και εκείνη απάντησαν σε υψηλούς τόνους λέγοντάς της «θα έπρεπε να ντρέπεσαι, ήξερες δεν είπες τίποτα». Οι φωνές τους προκάλεσαν ξανά την παρέμβαση αστυνομικών, αφού αυτές έφτανα μέχρι τα αυτιά των δικαστών.

Όλοι επέστρεψαν στο δικαστήριο ξανά την επόμενη μέρα, όπως και οι 16 πολίτες που περιμένουν στωικά για να δουν ποιο από αυτούς θα στελεχώσουν τις τέσσερις θέσεις των ενόρκων. Οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του πρώτου ορόφου, ενώ με χειροπέδες στα χέρια και υπό το βλέμμα των αστυνομικών περίμεναν να ξεκινήσει η δίκη οι δύο κατηγορούμενοι. Στην έναρξή της όμως έγινε γνωστό ότι ο δικηγόρος του Ιωάννη Καγιαλίδη δεν παρέστη στο δικαστήριο. Έτσι το δικαστήριο του όρισε δικηγόρο από την Κομοτηνή και συγκεκριμένα την Σελβέρ Χουσεΐν. Όμως αυτή ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης λόγω της συμμετοχής της στην αποχή. Η αναβολή έγινε δεκτή, αλλά ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης προσδιορίστηκε πολύ σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής ορισμένων αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι δύο άνδρες, όπως της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. «Ακόμα και αν έχουν αποχή μέχρι τότε οι δικηγόροι εσείς θα φροντίσετε να ζητήσετε άδεια, ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση», είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στη δικηγόρο Κομοτηνής Σελβέρ Χουσεΐν, οπότε η υπόθεση θα εκδικαστεί χωρίς άλλη αναβολή.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου