Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Τέρενς Κουίκ για δημιουργία γεωργικής σχολής στην Δράμα - Το σχόλιό μας: Καμιά κουβέντα για το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο;




Σε ένα από τα πολλά δελτία τύπου που στέλνει σε καθημερινή βάση ο βουλευτής Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ. και περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ Τέρενς Κουίκ κατέθεσε -μέσω ερώτησης- μια πρόταση για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής στην Δράμα, η οποία θα έχει σαν στόχο της να εκπαιδεύονται νέου άνθρωποι στην καλλιέργεια της γης και κατόπιν να επιλέγουν ως κύριο επάγγελμά τους αυτό του αγρότη. Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί πρόσφατα από τον δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, με επιστολή που είχε αποστείλει στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Το δελτίο τύπου του κ. Κουίκ αναφέρει τα εξής:

«Την ώρα που η Δράμα είναι δυστυχώς νομός έξω από τον χάρτη της μεταλυκειακής Παιδείας, ελέω των παλαιότερων Βουλευτών της, αυτοδιοικητικών της και φορέων της που δεν πίεσαν και δεν απαίτησαν, στηρίζω χωρίς καμία επιφύλαξη το απλό, αλλά σημαντικό θέμα που βάζει στο τραπέζι της Αθηνοκεντρικής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος της Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος:

Ζητά την ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής. Στην ουσία ζητά τη λειτουργία δημόσιου Αγροτικού Τεχνολογικού Λυκείου τριετούς φοίτησης».

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά από ενημέρωση του Στέφανου Γκίκα, στελέχους του ΑΜ-Θ περιφερειακού Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ του οποίου ηγείται ο Τέρενς Κουίκ. (Η ενημέρωση βασίζεται σε ανάρτηση της ανεξάρτητης εφημερίδας Αν. Μακεδονίας ΞΥΡΑΦΙ ΟΝLINE).

Και πρόσθεσε:

«Με Ερώτησή μου φέρνω το θέμα στη Βουλή, εκφράζοντας και τη βούληση του δραμινού Περιφερειακού Συμβούλου Ηρακλή Χατζηθεοδωρίδη, όπως και όλων των δραμινών στελεχών του ΑΜ-Θ περιφερειακού Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, όπως και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ».

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΘΕΜΑ: ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

κ. κ. Υπουργοί,

Η Δράμα είναι ένας νομός, έξω από τον χάρτη της μεταλυκειακής Παιδείας. Στην ΑΜ-Θ Περιφέρεια, την τεράστια μερίδα έχει απορροφήσει η Θράκη. Κάτι «ψηλά» περίσσεψαν για την Καβάλα.

Η Δράμα, ταυτόχρονα, είναι ένας νομός με ιδιαίτερες δυνατότητες πρωτογενούς παραγωγής. Ο Οίνος και η Πατάτα, είναι τα πλέον γνωστά αγροτικά προϊόντα, αλλά όχι και τα μοναδικά.

Απέναντι σε αυτή την εκπαιδευτική απομόνωση, έρχεται τώρα μία σημαντική πρόταση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, για την ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής.

Σας παραθέτω την εξής ανάρτηση της ανεξάρτητης εφημερίδας Αν. Μακεδονίας «xirafi.gr»,  που μου έστειλε ο Στέφανος Γκίκας, στέλεχος του ΑΜ-Θ Περιφερειακού Συνδυασμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ του οποίου ηγούμαι:

«Πρόταση για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής στη Δράμα κατέθεσε με επιστολή του ο δήμαρχος Δράμας προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε ότι «ζητά την ίδρυση και λειτουργία της Γεωργικής Σχολής με ισχυρά επιχειρήματα ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη νέα αυτή εκπαιδευτική δομή».

Στην επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ο δήμαρχος Δράμας Χρ. Μασμάκος μεταξύ των άλλων περιγράφει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Υποστηρίζει ότι στην οργάνωση και λειτουργία του Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ προβλέπεται η ίδρυση μέχρι μίας Γεωργικής Σχολής σε κάθε Περιφέρεια. Πρόκειται ουσιαστικά για τη λειτουργία δημόσιου Αγροτικού Τεχνολογικού Λυκείου τριετούς φοίτησης.

Στόχος του Δήμου Δράμας είναι σε μια περιοχή όπου ο αγροτικός πληθυσμός είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας και αυτοδίδακτοι αγρότες να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να αποκτήσουν γνώσεις και επαγγελματική εκπαίδευση ώστε στη συνέχεια να ασχοληθούν με την αγροτική καλλιέργεια ως κύριο επάγγελμα.

«Θέλουμε λοιπόν» είπε ο Δήμαρχος «να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά εν μέσω οικονομικής κρίσης να ασχοληθούν με έναν κλάδο που θα τους εξασφαλίσει το μέλλον τους και θα τους δίνει προοπτικές. Ισχυρό μας λοιπόν επιχείρημα είναι πως η Δράμα είναι γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή και τα εδάφη μας εύφορα. Επίσης υπογραμμίζουμε πως στη Δράμα ήδη αρκετοί νέοι αγρότες ασχολούνται με εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας προσφέροντας σημαντικά στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία.

»Ένα άλλο σημείο στο οποίο κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά ότι η Δράμα στερείται σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με άλλες γειτονικές περιοχές που αναπτύχθηκαν λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας πανεπιστημίων και σχολών τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η Δράμα σύμφωνα με όσα παραθέτουμε προς τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα επιλογής της κυβέρνησης για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε, προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς.

»Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα το οποίο περιμένουμε να ικανοποιηθεί από την κεντρική εξουσία. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι επίσης με τον αντιπεριφερειάρχη της Δράμας και από κοινού διεκδικούμε αυτό το δίκαιο αίτημα για τη Δράμα».

Και σας ερωτώ κ. κ .Υπουργοί:

Θα ανταποκριθείτε στο ΔΙΚΑΙΟ αίτημα του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Δράμας, όπως περιγράφεται και μέσα από την επιστολή που σας έστειλε και από τις δηλώσεις που περιλαμβάνονται στο ανωτέρω δημοσίευμα;

Σε περίπτωση άρνησης, παρακαλώ να μου επεξηγήσετε με ακρίβεια τους λόγους, προκειμένου να τους πληροφορηθεί και ο λαός της Δράμας.

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Σχόλιο γράφοντος: Δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την πρόταση του δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου για την δημιουργία Γεωργικής Σχολής. Σε μια χώρα στην οποία οι περισσότεροι αγρότες είναι μεγάλοι σε ηλικία και, ως επί το πλείστον, αυτοδίδακτοι -με ότι αυτό συνεπάγεται πολλές φορές για τις καλλιέργειές τους, όπως έχουμε στο παρελθόν και στα Τενάγη με τις βροχές και τα πλημμυρισμένα χωράφια-, η κατάρτιση νέων ανθρώπων στα θέματα της καλλιέργειας της γης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους επικροτούμε και την ερώτηση του κ. Κουίκ, ωστόσο θέτουμε ένα απλό ερώτημα: Μέχρι τώρα ο κ. Κουίκ δεν έχει καταθέσει κάποια αντίστοιχη ερώτηση για την δημιουργία Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με έδρα την Καβάλα (ένα αίτημα το οποίο η τοπική κοινωνία έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, και το οποίο έχει "τρέξει" το ΤΕΙ ΑΜΘ -με υποστήριξη και τοπικών βουλευτών). Μήπως ήρθε η ώρα να τεθεί καμιά τέτοια ερώτηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου