Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας προς τον Οργανισμό Λιμένος - Πρόταση για επιπλέον δρομολόγια για λόγους υγειονομικής κάλυψης




Με επιστολή που απέστειλε προς τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, ο Νομαρχιακός Σϋλλογος Ατόμων με Αναπηρία Καβάλας καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την θέσπιση επιπλέον δρομολογίων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας-Πρίνου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τόσο οι ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και τις λοιπές κλινικές για τις τακτικές τους εξετάσεις (όπως αιμοκάθαρση). Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Α.με.Α. Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ιδρύθηκε το 2001, ανασυγκροτήθηκε το 2010 και  έχει ως σκοπό του μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του, την οργάνωση, την ενημέρωση και την υποστήριξη των αναπήρων ατόμων που κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 Στο πλαίσιο λοιπόν των αρμοδιοτήτων μας, θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε ένα αίτημα του συλλόγου μας, που μας έγινε γνωστό από μέλη μας που διαμένουν στην Θάσο και αφορά τα δρομολόγια της γραμμής Πρίνου Καβάλας - Καβάλας  Πρίνου. Το αίτημα αυτό στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών υγείας των κατοίκων του νησιού και συγκεκριμένα,  άτομα με αναπηρία,  χρονίων πασχόντων και των οικογενειών τους, αλλά και σε κατοίκους του νησιού που έχουν ανάγκη την  περίθαλψη των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας της πόλης της Καβάλας π.χ. το νοσοκομείο , των κλινικών, μονάδων αιμοκάθαρσης, διαγνωστικών κέντρων , αξονικών – μαγνητικών τομογράφων, μαιευτικών κλινικών  κ.α.

Το νησί της Θάσου συνεχώς αποψιλώνεται από δομές υγείας και όχι μόνο,  οπότε ολοένα και περισσότερο καθιστά αναγκαία την ύπαρξη συγκεκριμένων δρομολογίων , τα περισσότερα από τα οποία είναι αναγκαίο να γίνονται  σε συγκεκριμένες ώρες γιατί μόνο έτσι μπορούν  να διασφαλιστούν τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών, για την καλή πορεία της υγείας τους. 

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε, ένα δρομολόγιο που θα ξεκινάει από τον Πρίνο στις 5 το πρωί, ώστε να καλύπτει την διαδικασία αιμοκάθαρσης, που αρχίζει στις 7 το πρωί και διαρκεί πέντε ώρες. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει και ένα ακόμη δρομολόγιο γύρω στις 1 το μεσημέρι για να μπορούν οι ασθενείς από την Καβάλα, να επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους.
Ένα δρομολόγιο να φεύγει από Καβάλα στις 7 το πρωί που θα καλύπτει ανάγκες επαγγελματιών αλλά και εργαζομένων κατοίκων της Καβάλας που εργάζονται στο νησί της Θάσου. 

Ένα  άλλο  δρομολόγιο που προτείνουμε, θα πρέπει να ξεκινάει στις 7.30 το πρωί από τον Πρίνο για να είναι στην Καβάλα στις 9 το πρωί, ώστε  να καλύπτει  διάφορες εξετάσεις, θεραπείες και επιτροπές ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) οι οποίες ξεκινούν να συνεδριάζουν γύρω στις 9 . Όσον αφορά την επιστροφή τους, προτείνουμε ένα δρομολόγιο γύρω στις 3.30 το μεσημέρι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και τους εργαζομένους του νησιού που εργάζονται στην Καβάλα.
Προτείνουμε επίσης ένα δρομολόγιο γύρω στις 2.30 με 3 από Πρίνο για Καβάλα , για να μπορεί να καλύψει και για να εξυπηρετεί τα απογευματινά ραντεβού του νοσοκομείου Καβάλας που ξεκινούν από τις 3 το μεσημέρι  έως τις 9 το βράδυ.
Θεωρούμε ότι ένα δρομολόγιο γύρω στις 7 το απόγευμα από Καβάλα θα μπορέσει να καλύψει την επιστροφή των ασθενών.

Εδώ θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι τα υπάρχοντα δρομολόγια της γραμμής Κεραμωτής-Λιμένα, Λιμένα-Κεραμωτής, αν και θεωρούμε ότι είναι περισσότερα από αυτά που χρειάζονται, δυστυχώς όμως, δεν εξυπηρετούν λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που θα πρέπει να διανύσει κάποιος ώστε από το νότιο μέρος του νησιού δια μέσου Λιμένα-Κεραμωτής να έλθει στην πόλη της Καβάλας και το αντίστροφο, ήτοι δε, όταν πρόκειται για άτομα με επιβαρυμένη χρόνια κατάσταση υγείας να ταλαιπωρούνται κατά αυτόν τον τρόπο.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επείγουσες διακομιδές των ασθενοφόρων  με ασθενείς μέσω της παραπάνω διαδρομής, κατέληξαν πριν καν προσεγγίσουν το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Άρα δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές εν έτη 2014 ή να ρισκάρουμε την οριακή κατάσταση υγείας των ασθενών. 

Γνωρίζουμε την ευαισθησία που διακατέχει τις περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα των παραπάνω δρομολογίων όπου με αυτό θα ολοκληρώνεται η εικόνα που θα πρέπει να προβάλλουν προς την κοινωνία, δείχνοντας την ευαισθησία τους με το κοινωνικό τους έργο προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που τόσο πολύ βάλλονται από παντού.
Πιστεύουμε ότι θα μεριμνήσετε αναλόγως, με γνώμονα τον ανθρώπινο παράγοντα και την αξιοπρέπεια των ασθενών που τους αξίζει μια καλύτερη αντιμετώπιση και διευκόλυνση  όσον αφορά τα δρομολόγια της συγκεκριμένης γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου