Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Μέσα σε 10 ημέρες οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό - Ν. Δημόπουλος: "Τα στοιχεία από την Καβάλα θα δοθούν ως την Τρίτη" - Διάψευση για νέο κρούσμα ευλογιάς στην Νέα Καρβάλη
«Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τα θανόντα και τα θανατοθέντα ζώα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης, το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις για τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥπΑΑΤ, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών του αγροτικού τομέα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, διευθυντών των περιφερειακών υπηρεσιών κτηνιατρικής, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων κ.ά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες,   η οποία θα διευκρινίζει με διαφάνεια και με σαφήνεια, το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

Κατά τη σύσκεψη, παρουσιάστηκαν από το Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.Σε ό,τι αφορά στην ευλογιά μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου, όπου και εντοπίζονται  οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ερωτηθείς  για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης τόνισε πως «όχι  απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014», ενώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.

«Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό –στις αρχές της νέας χρονιάς, δηλαδή το Γενάρη – Φλεβάρη έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται και να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ν. Δημόπουλος: "Τα στοιχεία από την Καβάλα θα δοθούν ως την Τρίτη"

Μιλώντας στο fonikavalas.blogspot.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος τόνισε ότι "η κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας είναι υπεύθυνη για την περισυλλογή των στοιχείων που αφορούν τους πληγέντες από τον καταρροϊκό πυρετό κτηνοτρόφους. Ωστόσο, λόγω της γνωστής έλλειψης σε προσωπικό τα στοιχεία αυτά τα μαζέψαμε εμείς και θα τα καταθέσουμε μέχρι την Τρίτη. Να τονίσω εδώ ότι τα στοιχεία αυτά είναι οι φωτοτυπίες των τιμολογίων που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι για την χρήση εντομοαπωθητικών. Όσον αφορά τα ζώα που θανατώθηκαν, τα πλήρη στοιχεία τους θα πρέπει να τα ζητήσει η κτηνιατρική υπηρεσία από την εταιρεία η οποία προχώρησε στην καύση των ζώων."

Νέο κρούσμα ευλογιάς στην Νέα Καρβάλη; - Διάψευση από τον Ν. Δημόπουλο

Ο κ. Δημόπουλος, παράλληλα, διέψευσε τις φήμες που έκαναν λόγο για εμφάνιση νέου κρούσματος ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην Νέα Καρβάλη, σημειώνοντας ότι το μόνο που έγινε ήταν μια απόπειρα μεταφοράς αμνοεριφίων στην Ξάνθη λόγω του εορτασμού του Κουρμπάν Μπαϊράμ, η οποία όμως απετράπη από τις τοπικές αρχές στο πλαίσιο της γενικότερης απαγόρευσης μεταφοράς αμνοεριφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου