Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Άτολμη η διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας στο θέμα της Ογκολογικής Κλινικής - Το θέμα επαφίεται στον Νέο Κανονισμό – Επιβεβλημένη η ενσωμάτωση Κασαράκη στον ΙΣΚ




Επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων της Καβάλας για την υποστήριξη του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καβάλας, για την ακρίβεια,  του χημειοθεραπευτικού τμήματος,  που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια στο Νοσοκομείο,  παρέχοντας υπηρεσίες σε ογκολογικούς ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας – Θράκης,  όπως την εφαρμογή των χημειοθεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Την ώρα που ακόμη και με σοβαρά προβλήματα λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά  το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και λοιπών θεσμικών φορέων της Δράμας ζητούν συντεταγμένα την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Δράμας, επικαλούμενοι την αύξηση των νεοπλασιών στη γειτονική πόλη. Μάλιστα, είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης έχει αποστείλει στον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σχετικό υπόμνημα.

Η «ΝΕ» εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι το αίτημα αυτό μπορεί να μοιάζει  αίολο  ή ανέφικτο, δεν πρέπει οι τοπικοί φορείς να το αγνοήσουν ούτε και να το απαξιώσουν, τουναντίον, θα πρέπει με ισχυρή επιχειρηματολογία να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του Ογκολογικού Τμήματος της Καβάλας, που σήμερα λειτουργεί με επιστημονικά υπεύθυνο γιατρό,  τον Ογκολόγο Δημήτρη Κασαράκη, μια Επικουρική Ογκολόγο και μια Γενική γιατρό. 
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Χρήστος Κοπατσάρης, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν θεωρεί εφικτό να δημιουργηθεί μια Ολοήμερη  Ογκολογική Κλινική,  γι’ αυτό άλλωστε και δεν έχει εντάξει στο νέο Κανονισμό Εσωτερικής λειτουργίας ανάλογη πρόβλεψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει  ότι δεν μπορεί να επιμείνει, ζητώντας τη σύμπραξη των τοπικών φορέων, όπως των βουλευτών, των αυτοδιοικητικών, του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και του Ογκολόγου γιατρού που έχει την ευθύνη λειτουργίας του, προκειμένου να το πετύχει. Άλλωστε, ακόμη ηχεί στα αυτιά μας η δήλωση του πρώην υπουργού Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη ότι το Νοσοκομείο Καβάλας είναι νοσοκομείο ανάσχεσης ανάμεσα στο Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και αν η πολιτική ηγεσία δεν πεισθεί να δρομολογήσει την ίδρυση  Ογκολογικής Κλινικής  στο Νοσοκομείο Καβάλας,  ελέω κρίσης,  σίγουρα μπορεί ο κ. Κοπατσάρης  να δώσει λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και συνοδούς τους. Μεγάλο μέρος των ογκολογικών ασθενών υποβάλλονται σε χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα που απαιτούν τη νοσηλεία τους για 1-2 μέρες στο Νοσοκομείο Καβάλας,  ενώ άλλοι, εξαιτίας των παρενεργειών που προκαλούν οι χημειοθεραπείες  ή της υποτροπής που προκαλεί η νόσος,  χρειάζονται επίσης ιατρική φροντίδα. Αυτοί οι ασθενείς νοσηλεύονται σε όποια κλινική βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι. Ο κ. Κοπατσάρης μπορεί να ορίσει 2-3 συγκριμένους θαλάμους νοσηλείας, όπου να νοσηλεύονται ξεχωριστά άντρες και γυναίκες, χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των υπόλοιπων  κλινικών.  Από όσο γνωρίζουμε,  οι θάλαμοι  της Ρευματολογικής Κλινικής, που ανέστειλε τη λειτουργία της,  είναι κλειστοί και άδειοι. Θα μπορούσε λοιπόν να προβλεφτεί η χρήση τους για τη νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών.

Ακόμη, θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία του κ. Κασαράκη με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΙΣΚ Ξενοφών Κροκίδης,  σε δηλώσεις του στη «ΝΕ» υπογράμμισε με νόημα ότι ο ογκολόγος γιατρός δεν επιθυμεί την εγγραφή του στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας. Ανάλογη δήλωση έκανε και χθες σε παρέμβασή του στο Alpha 88.6 FM για να σχολιάσει το αίτημα των Δραμινών φορέων κατά το πρόσφατο Πολυθεματικό Ογκολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.  «Ο κ. Κασαράκης είναι 4 χρόνια στο Νοσοκομείο Καβάλας και δεν είναι μέρος του Ιατρικού Συλλόγου, εδώ κάνει όλες τις παρεμβάσεις, εδώ λειτουργεί ως γιατρός,  άρα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για την επιμονή του να παραμένει εγγεγραμμένος  στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ο γιατρός υπηρετεί στο Νοσοκομείο Καβάλας με απόσπαση από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό της Θεσσαλονίκης ).

Καθησυχαστικός ο Κροκίδης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, πάντως,  στηρίζει με θέρμη το Ογκολογικό Τμήμα Καβάλας και ο κ. Κροκίδης καθησυχάζει τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, λέγοντας : «Θέλω να καθησυχάσω όλους τους καρκινοπαθείς, καθώς και τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου, ότι εδώ στην Καβάλα θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται σφαιρικά όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς  και της Καβάλας και της γύρω περιοχής. Είμαι ενήμερος για το πρωτοσέλιδο της “ΝΕ”,  από επαγγελματική διαστροφή  φροντίζω κάθε πρωί να ενημερώνομαι για το τι “παίζει” στα τοπικά δρώμενα.  Τις προηγούμενες μέρες έγινε ένα Συνέδριο στη γειτονική Δράμα από μια πρωτοβουλία των Δραμινών γιατρών, που έχουν καθιερώσει  να το κάνουν κάθε 2-3 χρόνια . Αυτό το Συνέδριο έγινε και με τη βοήθεια του συναδέλφου  ογκολόγου Δημήτρη Κασαράκη. Πέρασαν από εκεί όλοι όσοι έχουν λόγο ύπαρξης και τόνισαν την αναγκαιότητα να λειτουργήσει Ογκολογική Κλινική.

Εγώ έχω δραμινό αίμα, αλλά δεν μπορούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις εσφαλμένα, χωρίς έγκυρα στοιχεία και μελέτες.  Υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις καρδιοπάθειες επί εποχής Τυρολόγου, αλλά και από την κ. Μπουσμουκίλια , αλλά δεν έχουμε μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες για να πούμε αν ευθύνεται  μια βιομηχανία για  την έξαρση κάποιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος ή οι  καρδιοπάθειες. Το Νοσοκομείο Καβάλας έχει ένα κομβικό ρόλο και πλειάδα ειδικοτήτων που μπορούν να  υποστηρίξουν το Ογκολογικό – χημειοθεραπευτικό τμήμα,  όπως οι Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές , με μεγάλη εμπειρία».

Τέλος, ο κ. Κροκίδης εξήγγειλε σειρά επαφών της νέας διοίκησης του ΙΣΚ με τους τοπικούς φορείς για την άσκηση κάθε δυνατής πίεσης, ώστε να οργανωθεί καλύτερα το Ογκολογικό Τμήμα,  για να λειτουργήσει στη συνέχεια ως Ογκολογική Κλινική με κλίνες δικές  της,  κατά τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι άλλες κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου