Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Λύκοι στο Χαλκερό! - Επιθέσεις σε αγροκτήματα - Αυξανόμενος ο αριθμός και των αγελάδων στην περιοχή




Εδώ και αρκετές ημέρες γίνεται μια ευρεία συζήτηση για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον δήμο Καβάλας -σκύλοι και γάτες. Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα ζώα αλλά και κάποια άλλα, τα οποία κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα αλλά και τους κατοίκους αρκετών οικισμών του δήμου.

Το γνωστότερο από αυτά είναι οι αγελάδες της ευρύτερης περιοχής της Λεύκης και του Χαλκερού, ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει ακόμα και τα καυστικά σχόλια της τηλεοπτικής εκπομπής "Ράδιο Αρβύλα" - και μάλιστα έχει γίνει αφορμή για τροχαία ατυχήματα. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγελάδες αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά, με συνέπεια να μπαίνουν ακόμα και σε αγροκτήματα κατοίκων. Το ζήτημα απασχόλησε και την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, με τον Ηλία Ιωαννίδη να καλεί την δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα και αντιπροτείνοντας -στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί- την...αδελφοποίηση της Καβάλας με κάποια πόλη της Ινδίας (στην οποία οι αγελάδες είναι ιερά ζώα) για να προσελκυστούν τουρίστες από την Ινδία!

Μπορεί, βέβαια, η τελευταία πρόταση να θεωρηθεί (εύλογα) ως κάτι το αστείο,, ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός των αγελάδων σίγουρα δεν είναι αστείο. Δεν έφταναν, όμως, οι αγελάδες στους κατοίκους του Χαλκερού - τώρα έχουν και τους λύκους!

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των λύκων στην περιοχή του Χαλκερού, και μάλιστα χτες είχαμε και ένα περιστατικό με λύκο να μπαίνει σε μια στάνη και να αρπάζει ένα πρόβατο για να τραφεί! Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, οι λύκοι αυτοί προέρχονται από την Βουλγαρία και αναγκάζονται να κατέβουν στα μέρη μας για να κυνηγήσουν ζαρκάδια. Στην γειτονική χώρα το κυνήγι του ζαρκαδιού επιτρέπεται, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο αριθμός τους -και ορισμένα εξ αυτών να μεταναστεύσουν νότια- και να αδυνατούν οι λύκοι να βρουν τροφή για να επιβιώσουν -με συνέπεια να κατέβουν και αυτοί, με την σειρά τους, νοτιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου