Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Yπό εξέταση το αίτημα της NEL για ελεύθερη δρομολόγηση πλοίου στο στο ΒΑ Αιγαίο
Yπό εξέταση από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι το αίτημα της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, η οποία την περασμένη Παρασκευή 26/09 υπέβαλε αίτημα για άμεση δρομολόγηση του πλοίου «Μυτιλήνη» χωρίς επιδότηση για ένα χρόνο, στη γραμμή Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου από Πειραιά.

Αυτό σημαίνει, πως το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί πλέον το κόστος της συγκεκριμένης γραμμής.
Στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών, αλλά και στελέχη του υπ. Ναυτιλίας, εκτιμούν, ότι αν το αίτημα της ΝΕΛ γίνει δεκτό, μπορεί να μπλοκάρει την απευθείας ανάθεση της άγονης γραμμής, έναντι μισθώματος (επιδότηση) που είχε γίνει την Παρασκευή από το υπ. Ναυτιλίας στο «Νήσος Μύκονος» της Ηellenic Seaways, καθώς στο επίσημο έγγραφο της σύμβασης, αναφέρεται ότι η χρονική διάρκεια ισχύoς της είναι μέχρι την έναρξη εκτέλεσης δρομολογίων με τακτική (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη) δρομολόγηση από άλλη εταιρεία.

Αυτό σημαίνει, ότι όταν μία εταιρεία υποβάλλει αίτημα για ελεύθερη τακτική ετήσια δρομολόγηση χωρίς επιδότηση, αναστέλλεται άμεσα η τρίμηνη δρομολόγηση που είχε κατοχυρωθεί με το πλοίο «Νήσος Μύκονος», αλλά και η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη 24/09 σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για κάλυψη της συγκεκριμένης γραμμής χωρίς επιδότηση, αφού αυτό ορίζει ο νόμος όταν γίνει απευθείας ανάθεση μία γραμμής σε μια άλλη εταιρεία. Πάντως οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται απο το υπουργείο Ναυτιλίας και συγκριμένα απο τον αρμόδιο υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη.

Να σημειωθεί, ότι η ΝΕΛ είχε κηρυχθεί έκπτωτη από δύο άγονες γραμμές του βορειοανατολικού Αιγαίου με κατάπτωση των εγγυητικών της επιστολών και αποκλεισμό της από δημόσιους διαγωνισμούς για ένα χρόνο, με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων, ωστόσο δεν υπήρχε κανένας περιορισμός για τη συγκεκριμένη εταιρεία να υποβάλλει αίτημα για ελεύθερη τακτική δρομολόγηση.

Σημειώνεται, πως με βάση τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης, το «Νήσος Μύκονος» λαμβάνει το ποσό των 93.825 ευρώ, ανά δρομολόγιο για τη κάλυψη της άγονης γραμμής Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου.

Στελέχη της ΝΕΛ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό που αναμένεται άμεσα είναι η έγκριση της γραμμής από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς το πλοίο «Μυτιλήνη», είναι έτοιμο από την Τρίτη, να πραγματοποιήσει το πρώτο του δρομολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου