Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μια επιστολή προς την ιστοσελίδα paggaionet.gr αφορμή για ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ




Ερώτηση έκανε ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ με βάση επιστολή ενός πολίτη της Καβάλας που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Paggaionet.gr, γιατί η συγκυβέρνηση αναγκάζει τους αγρότες να πληρώνουν ιδιωτική εταιρεία για την ενιαία δήλωση καλλιέργειας/ εκτροφής (ΟΣΔΕ) που τους ταλαιπωρεί και σε γραφειοκρατία:

«Η προϊστορία μου στη δημοσιογραφία, με έχει μάθει να δίνω πρωτίστως την μέγιστη προσοχή στους πολίτες για τα προβλήματά τους, αλλά και στην... γκρίνια τους που συνήθως είναι θετικές παρεμβάσεις για βελτίωση της μόνιμης γραφειοκρατικής γάγγραινας.

Το ίδιο πράττω τώρα και ως Βουλευτής, καταθέτοντας Ερωτήσεις στη Βουλή για λογαριασμό πολιτών, που είτε μου στέλνουν θέματα στο Πολιτικό Γραφείο μου είτε δικά τους θέματα τα διαβάζω στα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ.

Άγνωστοι πολίτες σε μένα, αλλά πολίτες που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί.

Με αυτό το σκεπτικό καταθέτω στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που αφορά την παραπομπή των αγροτών σε Ιδιωτική Εταιρία για την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής (ΟΣΔΕ).

«Γιατί ιδιώτης και μάλιστα στην Αθήνα;», ρωτάει εύλογα ο κ. Γεώργιος Δημητρακάκης,

Μαθηματικός από τους Αντιφιλίππους Καβάλας. Και μάλιστα θέτει 8 συγκεκριμένες Ερωτήσεις που χρήζουν πειστικών απαντήσεων.

Τις περιλαμβάνει σε επιστολή του που διάβασα στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα paggaionet.gr».

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος επικεφαλής του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, καταθέτοντας ως Ερώτηση στη Βουλή, την εξής επιστολή ενός πολίτη από την Καβάλα, σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής:

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΔΕ

κ. Υπουργέ,

Σας παραθέτω επιστολή του μαθηματικού από τους Αντιφιλίππους της Καβάλας κ. Γεωργίου Δημητρακάκη, που αναρτήθηκε στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα paggaionet.gr και έχει ως εξής:

«Μπορεί μερικοί να επιθυμούν τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά πρωτίστως πρέπει να κοιτάζουν αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προς το συμφέρον των πολιτών -ιδιαιτέρως σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς- και στην προκειμένη περίπτωση των αγροτών και των ανέργων της επαρχίας.

Απορώ και εξανίσταμαι με αυτά που συμβαίνουν στους κτηματίες και κτηνοτρόφους και συγκεκριμένα με τον ΟΣΔΕ (Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής ) που ενώ δίνεται «η δυνατότητα» να υποβληθεί από τον εκάστοτε αγρότη, κάποιος – κάποιοι ναρκοθετούν τη δυνατότητα να μην επιβαρυνθεί ο αγρότης και κτηνοτρόφος, από τη γραφειοκρατική υποβολή της δήλωσης.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη :

Κάθε χρόνο κάθε πολίτης που έχει ένα κτήμα ή ζωντανά με κάποια έσοδα, έστω και μηδαμινά, υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά ΟΣΔΕ, δια μέσου της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών.

Την ανάθεση όμως αυτή την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στην ένωση αγροτικών συνεταιρισμών, όπου υπάρχει εκεί προσωπικό με συμβάσεις και ελέγχει την δήλωση για τα κτήματα και τα ζωντανά με τη συνεργασία του κτηματία ή κτηνοτρόφου και μετά ο υπάλληλος τη στέλνει ηλεκτρονικά στην αρμόδια ιδιωτική εταιρεία στην Αθήνα.

Η διαδικασία κρατά μερικά λεπτά γι’ αυτούς που έχουν σταθερή καλλιέργεια, απλώς ο υπάλληλος στην ένωση φωτοτυπεί την αίτηση, τη σκανάρει και τη στέλνει ηλεκτρονικά στην Αθήνα, για τους υπόλοιπους γίνεται έλεγχος (προσθαφαίρεση κτημάτων ή ζώων) με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί, ο κτηματίας ή κτηνοτρόφος, ανάλογα με τα δηλωθέντα κτήματα από 50- 180 ευρώ.

Δίνεται η δυνατότητα να υποβληθεί από τον ίδιο τον κτηματία και κτηνοτρόφο, αφού πάρει κλειδάριθμο από την κατά τόπους Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ( οργανισμός πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων) και η αίτηση να σταλεί προς την ιδιωτική εταιρεία, ΑΛΛΑ εδώ είναι που δημιουργούνται τα τεράστια εμπόδια.

Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα στα οποία δεν μπόρεσα να δώσω απαντήσεις:

1) Γιατί δίνεται τόσο μικρό χρονικό διάστημα -περίπου μιας εβδομάδας- για την παραλαβή κλειδαρίθμου και την υποβολή της δήλωσης ; θαρρείς πως ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, δεν έχει άλλες ασχολίες και πρέπει να είναι συνέχεια στο ιντερνέτ για να ενημερωθεί για τη προθεσμία; ή να παίρνει τηλέφωνο κάθε τόσο στις κατά τόπους αγροτικές ενώσεις; Που αποσκοπούν; Το χρονικό διάστημα γιατί δεν είναι μεγαλύτερο;

2) Μήπως δόθηκε στις ενώσεις μικρό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη πιστοποίησή τους; Γιατί να μην απορροφηθεί και άλλο προσωπικό, από την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή των ενώσεων ;

3) Γιατί ενώ έχεις τον κλειδάριθμο και προσπαθείς να μπεις στο σύστημα, αυτό είναι κλειδωμένο;

Όταν δόθηκε η εξουσιοδότηση και στο ερώτημα: «δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς την αίτηση;» η απάντηση του υπαλλήλου ήταν : «άφησε την εξουσιοδότηση και αν θέλεις να τη κάνεις εσύ θα σε ενημερώσουμε πριν την ξεκινήσουμε». Να ενημερώνουμε τον υπάλληλο για την υποβολή της αίτησης από εμάς, να παίρνουμε κλειδάριθμο από το Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και να μην μπορούμε να βρούμε ξεκλείδωτο το σύστημα; Μια φορά που το πέτυχα ξεκλείδωτο- ως εξουσιοδοτημένος- ήταν παραποιημένα τα στοιχεία- κτήματα. Διορθώνονται και πάλι αυτόματα κλείδωσε, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να τυπώσεις την αίτηση για αποστολή στην εταιρία. (Υπόψη ότι τα στοιχεία είναι περασμένα από την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών στο σύστημα) .

4) Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κτηματίας ή κτηνοτρόφος πριν αναλάβουν να εκπληρώσουν την δήλωσή τους, πόσα χρήματα θα πληρώσει για το ΟΣΔΕ; Η διαδικασία είναι: στέλνουν την δήλωση στην ιδιωτική εταιρία και η απάντηση είναι: «πάρε τα χαρτιά και πήγαινε στο ταμείο της ένωσης να σου πουν πόσο είναι το ποσό και να πληρώσεις». Που είναι η συνεργασία εταιρίας και κτηματία ή κτηνοτρόφου;

5) Γιατί στην απαίτηση του κτηματία να του δοθεί αντίγραφο με τα

στοιχεία αυτών που υπέγραψε, δεν του δίδεται; Για να μην κάνει ο

ίδιος τη δήλωση την επόμενη καλλιεργητική χρονιά; αντιγράφοντας τα στοιχεία της περασμένης, αν δεν υπάρχει αλλαγή καλλιέργειας και εκτροφής ;

6) Γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οι κτηματίες και κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν την αίτηση, με τη διοργάνωση π.χ. εκπαιδευτικών σεμιναρίων; γιατί να μην την υποβάλλουν αυτοί και απλώς η ένωση ή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να είναι αρωγοί σε τυχόν λάθος;

Σε σεμινάρια που έγιναν το 2007-2008 και 2008-2009, σαν διευθυντής Γυμνασίου ο γράφων, για τη μάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κτήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν πληθωρική η συμμετοχή των αγροτών στα σεμινάρια. Άρα είναι και πολλοί που είναι γνώστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ή θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες- δήμοι, να οργανώσουν σεμινάρια στα πλαίσια της «δια βίου μάθησης» – σε κτήρια σχολείων -που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο παιδείας και την ευρωπαϊκή ένωση και κάποιοι εκπαιδευτές, μαζί με τα μαθήματα πληροφορικής που θα διδάξουν, να ενημερώσουν – κατευθύνουν πως γίνεται η αίτηση του ΟΣΔΕ, σε συνεργασία με υπαλλήλους της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών.

Ή ακόμη: Γιατί ο εκάστοτε αγροτικός συνεταιρισμός να μη μπορεί να αναλάβει τη συμπλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ, προσλαμβάνοντας ένα- δύο υπαλλήλους για ένα μικρό χρονικό διάστημα; Πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση του συνεταιρισμού για 10-40 ακτήμονες και κτηνοτρόφους;

7) Γιατί υπάρχει ο εκβιασμός κάνετέ την εσείς, αλλά αν κάνετε λάθος δεν θα δικαιούστε αποζημίωση ; Είναι δύσκολο οι ενώσεις σε τυχόν λάθη να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους για τη διόρθωση;

8) Ήταν τόσο αναγκαία –απαραίτητη – η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα Αθηνών; Δεν πρέπει και σε κάτοικους της επαρχίας να παρέχονται θέσεις εργασίας; Ας καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα».

Αναρωτιέμαι γατί δίνεται σε ιδιωτική εταιρία και δεν δίνεται η δυνατότητα ακόμη και σε οποιοσδήποτε λογιστή ή πιστοποιημένο-πάνω στο αντικείμενο- απόφοιτο γεωτεχνικών σχολών, να μπορεί να μπει στο σύστημα και να υποβάλλει τη δήλωση των αγροτών και κτηνοτρόφων; Με αυτό θα ήταν περισσότερο ωφελημένοι οι καλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι και οι άνεργοι επιστήμονες της περιοχής , που τους μαστίζει η ανεργία.

Είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που είναι αρωγοί τους.

Νομίζω ότι υπάρχουν αυτές οι παραπάνω –ενδεικτικές- λύσεις, ίσως βέβαια και άλλες.

Με αυτές τις προϋποθέσεις έγινε η ανάθεση στην ιδιωτική εταιρία του ΟΣΔΕ;

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, πρέπει να υπολογίζεται και η εξοικονόμηση ακόμη και του ενός ευρώ υπέρ των πολιτών.

Τα πάντα όμως πιστεύω πως λύνονται με τη συνεργασία των (συν)αρμόδιων φορέων: Υπουργείου Γεωργίας, ΓΕΣΕΕ, Δήμων, αγροτικών ενώσεων, αγροτικών συνεταιρισμών, αρκεί να υπάρχει η διάθεση για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Παρακαλώ κ. κ. Βουλευτές να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των κτηματιών και κτηνοτρόφων , κάνοντας παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για να μη ξανά επαναληφθεί το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των αγροτών. Σας ενημερώνω -όπως με πληροφορούν- ότι παλαιότερα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, ήταν πιο δίκαια η αντιμετώπιση, το πρόβλημα παρουσιάστηκε από φέτος (2014). Δεν ξέρω αν υπάρχει δέσμευση συνεργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπροστά στην δύσκολη οικονομική κατάσταση, η συμπαράστασή σας για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε, θα είναι προς το συμφέρον των κτηματιών ,των κτηνοτρόφων και των ανέργων της επαρχίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα που σας αναπτύσσω σχοινοτενώς ανωτέρω για το ΟΣΔΕ, αφορά όλους τους κτηματίες μας και κτηνοτρόφους μας και σας παρακαλώ να επιδείξετε την δέουσα ευαισθησία και προσοχή, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να μη επιβαρυνθούν πάλι και τα επόμενα έτη με υπέρογκα ποσά.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Δημητρακάκης Γεώργιος

Μαθηματικός

Αντιφίλιπποι 24-9-2014»


Κατόπιν αυτού, σας ερωτώ κ. Υπουργέ,

Τί απαντάτε στις οκτώ ερωτήσεις που είναι αριθμημένες στο ανωτέρω κείμενο του κ. Δημητρακάκη;

Παρακαλώ οι απαντήσεις να είναι μία προς μία, κατ' αντιστοιχία με τις ερωτήσεις. Γενική απάντηση δεν θα είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν οι ερωτήσεις γίνονται από πολίτη, ο οποίος δικαιούται την μέγιστη προσοχή και σημασία στα θέματα που θέτει.

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου