Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – 27 Σεπτεμβρίου 2014



Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η αυριανή (27 Σεπτεμβρίου), και τόσο ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης όσο και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Μιχάλης Αμοιρίδης προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά με την σημασία της ημέρας και του τουρισμού για την ανάπτυξη της περιφέρειας

Με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ δήλωσε σχετικά: « Ο τουρισμός καθίσταται  ισχυρή αναπτυξιακή παράμετρος του τόπου. Τα όνειρα και οι στόχοι μας για την περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την τουριστική της ανάπτυξη είναι καθαρά, ρεαλιστικά και επιτεύξιμα. 
Η περιοχή μας έχει πλεονεκτική στρατηγική θέση, είναι η πύλη εισόδου από τις χώρες της Βαλκανικής προς τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και η γέφυρα  επικοινωνίας Ασίας - Ευρώπης. Οι γείτονες χώρες που την περιβάλλουν αποτελούν για μας μια προσεγγίσιμη  ομάδα στόχου 50.000.000 δυνητικών τουριστών – σε απόσταση μόλις 4-5 ωρών οδικής διαδρομής-, προς τη μοναδική ακτογραμμή των 150 χιλ. πεντακάθαρων παραλίων και καταγάλανων νερών της ΑΜ-Θ και όχι μόνον.  Τοποθετούμε δε ενδυναμωμένο τον 12 μηνο τουρισμό, τον μαζικό και όλες τις εναλλακτικές μορφές του, της περιοχής με διακριτούς τους επιμέρους προορισμούς, στον πυρήνα του στρατηγικού μας αναπτυξιακού σχεδιασμού. Το άθικτο περιβάλλον, η αειφόρος ανάπτυξη και η ώθηση του πρωτογενούς τομέα θ΄ αποτελέσουν τη βάση του νέου τουριστικού μας προϊόντος, σε συνδυασμό με έργα και μέτρα που θα το  ενεργοποιήσουν άμεσα».

Από την πλευρά του ο κ. Αμοιρίδης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Ο τουρισμός αποτελεί δραστηριότητα που βασίζεται κυρίαρχα στον ανθρώπινο παράγοντα και καθρεπτίζει τον πολιτισμό και τον τόπο μας.  Ένα τόπο με ανησυχίες, με καλλιέργεια, με αρχές, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία προσφέρει το κλασικό παραθεριστικό προϊόν και παράλληλα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και τα φυσικά στοιχεία για την ανάπτυξη των νέων και εναλλακτικών μορφών  τουρισμού.
Όπως επανειλημμένα, έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης κος Γιώργος Παυλίδης, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον τόπο μας και παράλληλα να σηματοδοτήσουμε μία νέα αντίληψη, μία ποιοτική αναβάθμιση στην έννοια της Τουριστικής Ανάπτυξης. Για αυτό προσθέτουμε το συνδυασμό τουρισμού- πολιτισμού, ως ατμομηχανή, στον πυρήνα της περιφερειακής αναπτυ-ξιακής πολιτικής. Για να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας συγκροτημένα τουριστικό προορισμό αριστείας, πανευρωπαϊκής αναγνωρισιμότητας.
Παράλληλα είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εάν τα οφέλη δεν φτάσουν στη βάση της τοπικής κοινότητας, εάν η τουριστική δραστηριότητα ασκείται με μεθόδους που καταστρέφουν τις κοινωνικές αξίες ή τον πολιτισμό μίας περιοχής. Η άμεση εμπλοκή του τοπικού κοινωνικού ιστού, μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην οικονομική και πολιτισμική βελτίωση του τόπου μας.
Η διασύνδεση του πρωτογενούς μας τομέα και του κλάδου μεταποίησης ντόπιων και παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων με την τουριστική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί σε μέγιστο βαθμό. Είμαστε όμως και μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια όπου οι δείκτες της ανεργίας, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Η απασχόληση στην τοπική τουριστική βιομηχανία κατοίκων της περιοχής, δίκαια με βάση την αποδεδειγμένη επάρκεια και εμπειρία που διαθέτουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα.
Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού, προτρέπω τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, όσους ασχολούνται με τη διαμονή, την εστίαση, το εμπόριο και τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του τόπου μας, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους. Μόνο διαχέοντας τα οφέλη στη βάση της κοινωνίας και διατηρώντας, κατά το μέγιστο δυνατό, τα έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό, στην περιοχή μας, θα έχουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Ελπίζω το 2015, να είναι το έτος που η Τουριστική δραστηριότητα θα αποτελέσει κυρίαρχο παράγοντα ουσιαστικής κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης της περιφέρειας ΑΜΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου