Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση της ευλογιάς σε πρόβατα στην Μουσθένη!




Επιβεβαιώθηκε, τελικά, το σενάριο που ήθελε την νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων να κάνει την εμφάνισή της και στον νομό Καβάλας, καθώς κρούσμα της νόσου που έχει πλήξει με τον χειρότερο τρόπο τα πρόβατα (αλλά και τις κατσίκες) σε σχεδόν ολόκληρη την Θράκη εντοπίστηκε εντός του Σαββατοκύριακου σε κτηνοτροφική μονάδα στην Μουσθένη και επιβεβαιώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε στο fonikavalas.blogspot.com ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος "σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο κτηνοτρόφος στην μονάδα του οποίου εμφανίστηκε η ευλογιά είχε προμηθευτεί ζωοτροφή από τις Φέρες Έβρου, μια περιοχή η οποία έχει πληγεί πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες από την ευλογιά. Αυτό είχε, βέβαια, σαν συνέπεια, να προσβληθούν τα ζώα που κατανάλωσαν την τροφή, ωστόσο ακόμα και ζώα που δεν την κατανάλωσαν εμφάνισαν την νόσο.

Τώρα πώς έγινε αυτό; Απλό: Ένα ζώο που πάσχει από ευλογιά εμφανίζει εξανθήματα (φουσκάλες), τα οποία περιέχουν υγρό. Όταν αυτές οι φουσκάλες σπάζουν τότε το υγρό πέφτει στο χόρτο. Όταν, όμως, ο κτηνοτρόφος μαζεύει το χόρτο για να ταΐσει τα άλλα ζώα, αυτομάτως νοσούν και εκείνα.

Από εδώ και πέρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε όλα τα νόμιμα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή καραντίνας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την κτηνοτροφική μονάδα, θανάτωση των άρρωστων ζώων και ταφή τους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα προλάβουμε την εξάπλωση της νόσου πριν να είναι πολύ αργά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου