Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το επίσημο ψήφισμα του δήμου Καβάλας για την όδευση του TAP - Ενημέρωση στο δημαρχείο και στο Ζυγός, χωρίς κάτι ουσιαστικό




Λίγες μόνο ημέρες πριν την σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του βουλευτή Καβάλας και αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή, με θέμα την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού έχει ξεκινήσει μια σειρά ενημερώσεων, τόσο σε τοπικούς φορείς όσο και στους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο αγωγός.

Η πρώτη ενημέρωση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Καλαμπάκι Δράμας, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ζυγός. Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν περίπου 70 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ζυγός, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 7 στελέχη της κοινοπραξίας να τους λένε...τα ίδια που ακούστηκαν εδώ και καιρό για τον TAP (χωρίς, δηλαδή, να υπάρχει κάτι νεότερο). Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια να αποχωρήσουν, στα μισά της ενημέρωσης, αρκετοί παρευρισκόμενοι -μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν ακούστηκα κάποια νέα στοιχεία στην διάρκεια της συνάντησης.

Την ίδια ώρα, και ενώ δεν ειπώθηκε καμία κουβέντα για ανταποδοτικά οφέλη (είτε αυτά αφορούν τους αγρότες από την γη των οποίων θα περάσει ο αγωγός είτε αυτά αφορούν την παροχή φυσικού αερίου), ένα από τα στελέχη της κοινοπραξίας μίλησε για πιθανές μικροαλλαγές στην όδευση του TAP, ούτως ώστε να μην επηρεάζουν ορισμένα χωράφια.

Ενημέρωση στο δημαρχείο Καβάλας.



Λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί, οι περιβαλλοντολόγοι και τα διοικητικά στελέχη της κοινοπραξίας συναντήθηκαν με την δήμαρχο Καβάλας Δημήτρη Τσανάκα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δήμαρχος ενημερώθηκε εκτενώς από τη μελετητική ομάδα του έργου για τη μέχρι σήμερα πορεία εκπόνησης της μελέτης, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, τις λύσεις που δόθηκαν, τη μέριμνα από μέρους της εταιρείας ώστε το έργο να προχωρήσει με τις λιγότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους αγρότες.

Οι μελετητές υπογράμμισαν την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης για να προχωρήσει το έργο και τόνισαν ότι το επόμενο διάστημα μέσω του γραφείου του ΤΑΡ που ήδη λειτουργεί στην Καβάλα θα υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η δήμαρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου είναι ένα πολύ μεγάλο έργο εθνικής σημασίας που ενδυναμώνει τη θέση της χώρας μας στο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. Σε όλες τις επαφές που είχα με την εταιρεία τόνισα ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και πιέζουμε ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες τοπικές διορθώσεις κατά τη διαδικασία όδευσης του αγωγού, ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις αγροτικές καλλιέργειες.
Ο Δήμος Καβάλας, θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε η κατασκευή του αγωγού να τηρήσει αυστηρά όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κατασκευή ανάλογων ενεργειακών έργων. Επίσης, ο Δήμος Καβάλας θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου η κοινοπραξία των  κατασκευαστριών εταιρειών να σεβαστεί και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται και στοχεύουν στην προάσπιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου».

Το επίσημο κείμενο του ψηφίσματος του δήμου Καβάλας για τον TAP

Το πρωί της Παρασκευής, πάντως, εξεδόθη από το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας το επίσημο ψήφισμα για την όδευση του αγωγού, ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας την προηγούμενη Παρασκευή. Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Καβάλας σταθερά και ανυποχώρητα τάσσεται υπέρ των επενδύσεων που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα και μαζί η τοπική μας κοινωνία , η υλοποίηση επενδύσεων και η καταπολέμηση  με τον τρόπο αυτό της ανεργίας , αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας . 
     O αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «TAP», όπως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντολογικοί όροι της όδευσης από την πρόσφατη Υπουργική απόφαση, διέρχεται από εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας,  του κάμπου της Ν. Καρβάλης και  των Φιλίππων. 
     Οι επιπτώσεις του έργου στη γη είναι τριπλής βαρύτητας, καθώς 1) για την κατασκευή του αγωγού θα χρειαστεί προσωρινή δέσμευση μιας ζώνης εργασίας πλάτους 38 μέτρων, για χρονικό διάστημα έως την υλοποίηση του έργου, 2) θα υπάρχει μόνιμη δέσμευση γης με περιορισμούς στη χρήση της, καθώς θα αποκλείεται  η καλλιέργεια της με δενδροφυτεύσεις και  γενικά θα υπάρχει απαγόρευση καλλιεργειών με βαθύ ρίζωμα, με ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης  και 3) εκμηδενίζεται η αξία των εκτάσεων  των αγροτεμαχίων  που προσβάλλονται.
     Ο κάμπος των Φιλίππων και  της Ν. Καρβάλης, χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, από τις πλέον εύφορες περιοχές της Ευρώπης. Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας προστατεύεται από  τους Ελληνικούς Νόμους, η δε διατήρηση και ορθή διαχείριση της είναι ουσιώδης όρος της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αποτελεί την αναντικατάστατη  βάση του ανθρωπογενούς παραγωγικού συστήματος .
     Το κοίτασμα της Τύρφης των Φιλίππων είναι από τα  μεγαλύτερα στον κόσμο και δεν είναι δυνατόν να διασχίζεται από κανένα ενεργειακό αγωγό, πολύ δε περισσότερο ξένων συμφερόντων. 
Επιπλέον, δυσχεραίνεται η προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του χώρου των Φιλίππων ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που είναι Εθνική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνει το σύνολο των Τεναγών ως ενιαίο μνημείο φύσης και πολιτισμού (αρχαιολογικός χώρος βαπτιστήριο Λυδίας, βραχογραφίες, τενάγη, Παγγαίο Όρος, Ιαματικές Πηγές, πηλοθεραπευτήριο).
     Η διέλευση του αγωγού από τον κάμπο των Φιλίππων, θα καταστρέψει τη μηχανική δομή του εδάφους και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο σε θέματα άρδευσης, αυτό της υπάρδευσης, που αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα  της περιοχής. 
     Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην περιοχή, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επίβλεψη, συντήρηση και επιθεώρηση του αγωγού και κατά συνέπεια στην ασφάλεια των κατοίκων. 
     Επειδή από καμία σοβαρή μελέτη δεν αποδεικνύεται η θετική επίδραση της επένδυσης στην καταπολέμηση της ανεργίας  της τοπικής κοινωνίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του Δήμου μας, το οποίο στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας.  
     Επειδή ο περαιτέρω περιορισμός της καλλιεργήσιμης γης θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην αγροτική οικονομία όλης της περιοχής.

     Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας είναι αντίθετο στην όδευση του αγωγού ΤΑP όπως έχει σχεδιασθεί  και προτείνεται από την εταιρεία και  λέει ΟΧΙ στη διέλευση του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου