Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόσκληση Γιάννη Πασχαλίδη στην κοινοπραξία του TAP για να μιλήσει με τους αγρότες στις Κρηνίδες - Θ. Καλπακίδης: "Αν πει κάτι καινούριο καλώς να ορίσει" - Νέα μετοχική σύνθεση για τον TAP




Λίγες ώρες πριν την σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο γραφείο του βουλευτή Καβάλας και αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης απέστειλε ένα δελτίο τύπου στο οποίο γίνεται λόγος για μια συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας Στάθη Θεοδωρόπουλο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος το θέμα της διέλευσης του αγωγού από αγροτικές εκτάσεις, ενώ ο κ. Πασχαλίδης φέρεται να κάλεσε τον κ. Θεοδωρόπουλο να μιλήσει στους αγρότες των Τεναγών (εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν) και να συζητήσει μαζί τους οποιαδήποτε πρόταση για την χάραξη μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους τους φορείς.

Το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης συναντήθηκε με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Κοινοπραξίας του TAP κ. Στάθη Θεοδωρόπουλο και αφού συζήτησε μαζί του για το πρόβλημα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου (TAP) από καλλιεργήσιμες εκτάσεις του νομού μας καθώς και τις προτάσεις των αγροτών και όλων των φορέων, τον προσκάλεσε να παρευρεθεί σε γενική συνέλευση των αγροτών στις Κρηνίδες (εφ' όσον υπάρξει επιθυμία και σύμφωνη γνώμη των  Αγροτικών Συλλόγων μας), την οποία και αποδέχθηκε, ώστε να εξεταστεί κάθε δυνατή λύση που δεν θα δημιουργεί προβλήματα και θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους αγρότες μας.

Θέμης Καλπακίδης: "Αν πει κάτι καινούριο καλώς να ορίσει"

Ερωτώμενος από το fonikavalas.blogspot.com ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης σχολίασε ότι "αν ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει να μας πει κάτι καινούριο, να θέσει υπόψη μας μια νέα πρόταση η οποία θα ικανοποιεί αυτά που έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να έρθει στα μέρη μας. Αν, όμως, δεν έχουν κάτι καινούριο να μας πουν τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μας επισκεφτούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την τελική απόφαση για το αν θα κληθεί σε μια γενική συνέλευση ο κ. Θεοδωρόπουλος θα την πάρουν όλοι οι αγρότες."

Νέα μετοχική σύνθεση για τον TAP

Την ίδια ώρα, πάντως, αλλαγές σημειώνονται στην μετοχική σύνθεση του αγωγού TAP, καθώς αφενός με ποσοστό της τάξης του 16% μπήκε ως μέτοχος η Enagás και αφετέρου η Fluxys αύξηση το μερίδιό της από 16% σε 19%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του TAP, η αλλαγές στην εικόνα των μετόχων του αγωγού προήλθαν όταν οι Enagás και Fluxys προχώρησαν στην απόκτηση των ποσοστών των E.ON (9%) και Total (10%).

Πλέον, μέτοχοι του TAP είναι η BP με ποσοστό 20%, η SOCAR 20%, η Statoil με 20%, η Fluxys με 19%, η Enagás (16%) και η Axpo 5%.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω εξελίξεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAP AG, Kjetil Tungland, δήλωσε «η κ/ξ του TAP ήταν πάντα ανοιχτή σε νέους στρατηγικούς εταίρους και είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω την Enagás. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι συνεχίζεται το επιτυχημένο μοντέλο της κ/ξ μας, που ένωσε παραγωγούς, «παίκτες» και αγοραστές αερίου για την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού έργου.

Η Enagás, όντας μεγάλος «παίκτης» φυσικού αερίου με ένα μακρύ ιστορικό σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές σε Ευρώπη και Νότια Αμερική, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης του TAP ως ένα ευρωπαϊκό project που θα αποτελέσει πηγή μεταφοράς αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές».

Από την πλευρά του ο Andy Lane, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για της TAP AG, δήλωσε: «καθώς ετοιμαζόμαστε για την επόμενη κρίσιμη φάση, ξεκινώντας την κατασκευή δρόμων και γεφυρών στην Αλβανία, στις αρχές του 2015, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις E.ON και Total για την ισχυρή δέσμευση και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του ΤΑΡ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου