Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκίνησε η Kavala Expo 2014 - Α. Τσατσούλης προς Μηταράκη: "Το 52% των εσόδων μας πηγαίνει σε φόρους"




Με την παρουσία πλήθους επισήμων, μεταξύ των οποίων:

ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης,
ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας,
ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς,
η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα,
ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης,
ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος,
οι 4 βουλευτές του νομού Καβάλας,

πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στον εκθεσιακό χώρο "Απόστολος Μαρδύρης" στην Νέα Καρβάλη, τα εγκαίνια της 22ης διεθνούς έκθεσης Kavala Expo, της πρώτης που πραγματοποιείται σε έναν χώρο ο οποίος ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Επιμελητήριο Καβάλας.

Την ιδιαιτερότητα αυτή τόνισε στην ομιλία του (η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την καθιερωμένη δοξολογία και την προβολή ενός βίντεο για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στο να παραχωρηθεί ο χώρος στο ΕΒΕ Καβάλας εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι φορείς θα βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο στην αξιοποίηση του εκθεσιακού χώρου για το καλό της επιχειρηματικότητας.



Ωστόσο ο κ. Τσατσούλης, αφού προσδιόρισε ως βασικό στόχο της έκθεσης την ανάδειξη του εξωστρεφούς προσανατολισμού όσο περισσότερων επιχειρήσεων έχουν την δυνατότητα και εξέφρασε την επιθυμία του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, έστρεψε τα πυρά του στον κ. Μηταράκη, υπενθυμίζοντας για μια ακόμα φορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας αναφέρθηκε:


  • στο θέμα του 12%, για το οποίο τόνισε ότι "είναι κατ' ευφημισμόν 12%. Στην πραγματικότητα είναι 4%, και αυτό δεν το έχουμε πάρει από το 2010. Παράλληλα, το ότι οι νομοί Δράμας και Καβάλας είναι εκτός του 12% αποτελεί μια αδικία. Το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση. Θα πρέπει να λάβετε υπόψην, κ. Μηταράκη, ότι οι επιχειρήσεις που εδράζουν στις εσχατιές της Ελλάδας επιβαρύνονται με ένα ιδιαίτερα μεγάλο κόστος μεταφοράς, και για αυτό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης" και προέτρεψε τον κ. Μηταράκη να εγκρίνει τον συμψηφισμό, σημειώνοντας ότι "με αυτή την γενναία δράση θα βοηθήσετε χιλιάδες επιχειρήσεις."
  • τα "κόκκινα" δάνεια, για τα οποία εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν οι πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,
  • ο ΟΑΕΕ, με τον κ. Τσατσούλη να υπενθυμίζει τα όσα ανέφερε, στην διάρκεια της ανοικτής περιφερειακής συνεδρίασης των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών που έλαβε χώρα λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Καββαθάς ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ποινικοποιεί την μη καταβολή εισφορών στον δικό μας ασφαλιστικό φορέα"
  • την έλλειψη ρευστότητας, για την οποία ο κ. Τσατσούλης τόνισε ότι "Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη σε περίοδο κρίσης. Δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα, και οι ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ρευστότητας. Δεν είναι δυνατόν πρώτα να μας ζητάνε να δαπανήσουμε και μετά να προσπαθούμε και να ελπίζουμε ότι θα ενταχθούμε σε επενδυτικά προγράμματα για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω."
  • ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε παράλογο φόρο, και για τον οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει το θάρρος να καταργήσει, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το 52% των κερδών μιας μικρομεσαίας επιχείρησης πηγαίνει σε φόρους.
  • τον TAP και την πλατφόρμα LNG, για τα οποία εξέφρασε την ήδη παγιωμένη στάση του Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι η ΔΕΠΑ δεν έχει αποστείλει ακόμα (αν και είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει στις αρχές Σεπτεμβρίου) την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Τέλος ο κ. Τσατσούλης έκανε ειδική μνεία στις ξένες αποστολές, οι οποίες φέτος ήταν:

  • ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού γραφείου της Κινεζικής Ταϊπέϊ,
  • ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Τουρκίας,
  • αντιπροσωπείες από τον δήμο Σαμψούντας (αντιδήμαρχος) και το ΕΒΕ Αδριανούπολης (το προεδρείο),
  • τα επιμελητήρια των βουλγαρικών πόλεων Γιάμπολ, Χάσκοβο, Πλόβντιβ και Μπουργκάς,
  • ο σύλλογος επαγγελματιών του Σαντάνσκι,
  • τα σερβικά επιμελητήρια του Λέσκοβατς, του Κράλιεβο και της Ζάϊτσα, και
  • αντιπροσωπεία από την Κύπρο (για 7η συνεχή χρονιά).

Τον λόγο έλαβαν, επίσης,

  • η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα (η οποία εξήρε την παρουσία των ξένων αποστολών και συνεχάρη την διοίκηση του ΕΒΕ Καβάλας για την άρτια διοργάνωση, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο επιχειρηματικός κόσμος πορεύονται μαζί για μια Καβάλα ανάπτυξης και προόδου μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον),
  • ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος αφού σημείωσε ότι παρά την κρίση οι επιχειρήσεις αντέχουν και επιχειρούν να αναδείξουν την εξωστρέφειά του, εξέφρασε την στήριξη της διοίκησης της περιφέρειας στον επιχειρηματικό κόσμο και ανέπτυξε εν συντομία τις δράσεις στις οποίες προχώρησε (στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία) για την τόνωση της επιχειρηματικότητας (όπως η δημιουργία ισχυρής ομάδας εργασίας με σκοπό την αποτροπή της μαζικής μετανάστευσης επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες και τον επαναπατρισμό ορισμένων εξ αυτών, η καταγραφή των δυνατοτήτων της περιφέρειας ΑΜΘ προκειμένου να οικοδομηθεί ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, η κατάθεση του αιτήματος για άμεση χορήγηση βίζας 72 ωρών στους επισκέπτες από την Τουρκία και οι δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών), και
  • ο κ. Μηταράκης, ο οποίος αφού υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα αλλάζει. Το νέο μοντέλο είναι η Ελλάδα που παράγει, και η έκθεση δείχνει την ικανότητα της χώρας να παράγει. Δεν καταλαβαίνω γιατί φοβηθήκαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας όλα αυτά τα χρόνια. Η χώρα μας έχει πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα, και η Καβάλα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στον χώρο της ενέργειας." τόνισε ότι τα προβλήματα των επιχειρήσεων (και ιδίως των ακριτικών) είναι πάρα πολλά, ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα (δηλ. οι λόγοι για τους οποίους η χώρα μπήκε στο μνημόνιο) αρχίζουν πλέον και εξαλείφονται -υπογραμμίζοντας ότι "ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλος φόρος αλλά μας βοηθάει στο να πατάμε γερά στα πόδια μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου