Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Επικοινωνία με τον Πρ. Συλλόγου Κτηνοτρόφων για τα κρούσματα ευλογιάς στη Μουσθένη




Μετά την επίσημη ενημέρωση ότι εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα στη Μουσθένη το fonikavalas.blogspot.com επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Δημόπουλο Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας. Σε ερώτηση μας αν το κρούσμα της ευλογιάς έχει επεκταθεί και σε άλλες μονάδες ο κ. Δημόπουλος μας είπε «Όχι, μόνο σε σταυλική μονάδα της Μουσθένης εμφανίστηκε το κρούσμα της ευλογιάς. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει περίπου 600-700 ζώα.».

Επιπροσθέτως, ρωτήσαμε τον κ. Δημόπουλο αν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εκεί τόνισε «Περιμέναμε να σιγουρευτούμε για το κρούσμα της ευλογιάς και μετά να προχωρήσουμε. Βεβαία ήδη έχει πάει εκεί ειδικό κλιμάκιο από την περιφέρεια ώστε να ετοιμάσει το χώρο για την σφαγή και την απολύμανση επειδή χρειάζεται ειδική διαδικασία.» εκεί ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε ότι «3χλμ. περιμετρικά της μονάδας θα υπάρξει καραντίνα, δηλαδή απαγορεύεται τα ζώα να βγαίνουν από τις μονάδες και θα ταΐζονται μέσα σε αυτές. Οι μονάδες που βρίσκονται σε αυτή την απόσταση δικαιούται αποζημίωση 10€/ζώο την ημέρα για 21 μέρες. Σε μονάδες με απόσταση 10χλμ. θα πραγματοποιηθούν και εκεί έλεγχοι για κρούσματα ενώ θα υπάρχει καραντίνα για μετακίνηση των ζώων σε όλο τον Νομό Καβάλας.» Ο κ. Δημόπουλος τόνισε «Τα ζώα ήταν Γαλλικά και όχι Ελληνικά και ότι η μόλυνση έγινε μέσω ζωοτροφής που αγόρασε ο κτηνοτρόφος από τον Έβρο. Μάλιστα την τροφή την αγόρασε την άνοιξη αλλά άρχισε να τα ταΐζει με αυτήν πριν από 15 με 20 ημέρες.»

Στο θέμα των αποζημιώσεων μας ενημέρωσε ότι το μεγαλύτερο ποσό είναι τα 140€/ζώο (για θηλυκά μέχρι τριών ετών) ενώ για τα αρσενικά η αποζημίωση είναι λίγο μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου