Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μάκης Παπαδόπουλος: Καβάλα fast track




ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ: Καβάλα fast track!
-Να αποφασίσουμε εμείς «τι θέλουμε» για τον τόπο μας!
-Να διεκδικήσουμε με στόχους και με σχέδιο ό,τι μας ανήκει!

Α. Το ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου βρίσκει την κοινωνία μας σε ένα σκληρό αγώνα για την επιβίωση και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς της. Ταυτόχρονα, σημαντικές και κρίσιμες εξελίξεις είναι μπροστά μας, καθώς το κεντρικό κράτος συνεχίζει να θέλει να αποφασίζει για μεγάλα θέματα, που αφορούν στον τόπο μας, χωρίς να συνυπολογίζει τις δικές μας αναπτυξιακές ανάγκες και συμφέροντα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·        Σχετικά με την όδευση του αγωγού TAP μέσα από τον κάμπο των Φιλίππων και την Νέα Καρβάλη, το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) επιμένει να αγνοεί και να απαξιώνει (μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας) τις προτάσεις, που προέρχονται από τους τοπικούς φορείς κι εκπροσώπους.  Η νέα όδευση, που ενέκρινε το υπουργείο, εξακολουθεί να δεσμεύει παραγωγική γη, δημιουργεί «τετελεσμένα» για τον χωροταξικό κι αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής, «παρενοχλεί» τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.  Κανείς αρμόδιος δεν απαντά στο ερώτημα εάν η συγκεκριμένη όδευση επηρεάζει την ανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρο από την UNESCO σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.   Επίσης κανείς αρμόδιος δεν απαντά στο ερώτημα εάν θα κατασκευασθούν αναμονές για την παροχή φυσικού αερίου στον τόπο μας.
·        Σχετικά με την εγκατάσταση πλωτού LNG (πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου) στον κόλπο της Καβάλας, προς το παρόν δεν έχουμε κινητικότητα, αλλά, όπως έγινε και με τον TAP, η εταιρεία ΔΕΠΑ και το υπουργείο ενδεχομένως να επιδιώξουν επιβολή «τετελεσμένου» γεγονότος, με δεδομένο ότι δεν αρνούνται τους στόχους τους.
·        Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) με κίνητρα για επιχειρήσεις, χωρίς κανείς να εξετάσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, που μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια, σχετικά με την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) και στα Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙΟΠΑ) της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Παράλληλα:
·        Προχωρεί η προεργασία για το νέο ΕΣΠΑ-ΣΕΣ (κύρια πηγή για την χρηματοδότηση έργων και δράσεων μέχρι το 2020).  Μας δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα για το εάν θα ενταχθούν έργα, που θα έχουν πραγματική απόδοση και συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου μας.
·        Πλησιάζει σε φάση ολοκλήρωσης η αξιολόγηση, αναθεώρηση και ειδίκευση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου, μια διαδικασία, που τουλάχιστον μέχρι σήμερα, πάντα άφηνε πληγές στην Καβάλα.

Β. Για άλλη μια φορά η κεντρική διοίκηση εξακολουθεί να θέλει να σχεδιάζει και να παίρνει αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.  Εξακολουθεί να θέλει να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία και πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας.  Εξακολουθεί να αδρανεί σε χρόνια αιτήματά μας.
Ως τοπική κοινωνία μέχρι σήμερα εκφράσαμε και εκφράζουμε τις θέσεις μας αποσπασματικά, ακόμη και όταν αυτό γίνεται με δυναμικό κι επιτυχημένο τρόπο, όπως το συλλαλητήριο για το LNG.  Όμως, είναι φανερό ότι δεν έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το τι ακριβώς θέλουμε και με ποιους τρόπους οργανωμένα το διεκδικούμε.  Εάν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, έχουμε να χάσουμε πολλά και μάλιστα σε πολλά μέτωπα.

Οφείλουμε με σχέδιο και στόχους να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να αποδεχθεί άμεσα ένα σύνολο ώριμων διεκδικήσεων του τόπου μας.
Είναι αδικαιολόγητο η κυβέρνηση να πιέζει με fast track διαδικασίες για να υλοποιήσει τον δικό της «σχεδιασμό» και την ίδια στιγμή να αγνοεί χρόνια δικά μας αιτήματα, πολλά από τα οποία μάλιστα δεν έχουν καν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ.  Συγκεκριμένα:
1. Με διαδικασίες «fast track» η κυβέρνηση θα μπορούσε να παραχωρήσει στο δήμο:
·         Τα στρατόπεδα
·         Το ακίνητο και τα κτήρια του κάτω Νοσοκομείου
·         Το κτήριο του παλιού Πρωτοδικείου
·         Τα 1200 στρέμματα του οικοπέδου της ΔΕΠΟΣ
·         Την ιχθυόσκαλα Καβάλας
Επίσης θα μπορούσε να παραχωρήσει προς χρήση στο δήμο τη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμανιού Άγιος Παύλος της πόλης μας και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Τελωνείου στο νέο εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’ στη Νέα Καρβάλη.
2. Άλλα υπέρ-επείγοντα θέματα που καθυστερούν εδώ και δεκαετίες και απαιτούν άμεση κυβερνητική ενασχόληση είναι:
·         Η ένταξη του Περιγιαλίου στο σχέδιο πόλης.
·         Η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμένα Νέας Καρβάλης Φίλιππος Β΄ με τους Τοξότες Ξάνθης.
·         Η εξασφάλιση εσόδων για την τοπική κοινωνία από την εκμετάλλευση των πετρελαίων.
·         Η αναβάθμιση του παλιού λιμανιού της πόλης σε κόμβο δρομολογίων επιβατικών πλοίων για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο και μαζί η λύση στο μεγάλο πρόβλημα των δρομολογίων Καβάλας – Θάσου.
3. Όσον αφορά στα επίκαιρα θέματα, που έχουν προκύψει:
·        Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ στην περιοχή μας, τόσο για τα τρία έργα fast track που προωθεί (TAP, LNG, αποθήκη φυσικού αερίου), όσο και για κάθε άλλο πιθανολογούμενο σχέδιο (αγωγός Αιγαίου- Βουλγαρίας-Βόρειας Ευρώπης).
Σε κάθε περίπτωση οι λύσεις για τη χάραξη του TAP στην περιοχή των Φιλίππων και της Νέας Καρβάλης για νέα χωροθέτηση ή απόρριψη του LNG, για την επένδυση της αποθήκης φυσικού αερίου και βεβαίως για την τροφοδοσία με φθηνό φυσικό αέριο των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων κτηρίων μας, πρέπει να βρεθούν σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.  Οφείλουμε και πρέπει να απαιτήσουμε δεσμεύσεις από το Υπουργείο για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του.
Η τοπική κοινωνία με τους θεσμικούς εκπροσώπους της οφείλει να διαπραγματεύεται μόνο με την κυβέρνηση κι όχι με τις τεχνικές-ιδιωτικές εταιρείες, είτε είναι η κατασκευάστρια του αγωγού TAP, είτε η ΔΕΠΑ, είτε οποιαδήποτε άλλη προκύψει στο μέλλον.  Η λήψη των πολιτικών αποφάσεων είναι υπόθεση των εκλεγμένων εκπροσώπων της κοινωνίας.  Υπόθεση των τεχνικών εταιρειών είναι η διαβούλευση με τους καθορισμένους από την τοπική κοινωνία εμπειρογνώμονες για την εξέταση κάθε φορά της καταλληλότερης προτεινόμενης λύσης από τεχνική και οικονομική σκοπιά.
Επίσης, σχετικά με την όδευση του αγωγού TAP, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει καμιά αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων σε μνημείο της  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη αναδεικνύουν μια νέα δυναμική για την ευρύτερη περιοχή.  Οι Φίλιπποι, η αρχαία Νεάπολις, το Παγγαίο όρος, συνδέονται μέσω της αρχαίας Εγνατίας Οδού με την Αμφίπολη και δημιουργούν μια ιστορική «ενότητα» με μεγάλη σημασία και ισχυρή ελκτικότητα.
·            Ακόμη κι αν χωροθετηθεί ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση οφείλει στο πλαίσιο του νέου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού να εξελίξει αντίστοιχες παραγωγικές υποδομές προσέλκυσης επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Νέας Καρβάλης.  Μια τέτοια «ειδική ζώνη» πρέπει να σέβεται τις αρχές της επιχειρηματικότητας, της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της τήρησης των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανονισμών και να αποκλείεται η πιθανότητα να μετατραπεί σε θύλακα κερδοσκοπίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και γενικευμένης ασυδοσίας.
·            Το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, εάν συνδυαστεί με την ενδυνάμωση του ΑΤΕΙ Καβάλας, μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική εκπαιδευτική μονάδα.  Οι παλινωδίες του αρμόδιου υπουργείου πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν και να ληφθεί απόφαση σύμφωνα και με τη γνώμη του ΑΤΕΙ Καβάλας.

Δ. Η Καβάλα χρειάζεται άμεσες υπέρ-επείγουσες fast track αποφάσεις, που θα αναζωογονήσουν την τοπική οικονομική δραστηριότητα, θα συμβάλλουν σε μια ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας, στην αξιοποίηση όλων των τομέων της παραγωγής και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, πρέπει άμεσα να επιδιώξουμε επίσημες και αποτελεσματικές συναντήσεις με όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που είναι αρμόδια για τις διεκδικήσεις μας.

Επειδή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, οφείλουμε να δράσουμε το ταχύτερο δυνατό, ώστε μέσα από άμεσες και σύντομες μορφές διαβούλευσης όλοι οι τοπικοί φορείς και υπηρεσίες (ο δήμος και η αντιπεριφέρεια, η Ιερά Μητρόπολις, τα επιμελητήρια και οι φορείς των εργαζομένων, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι τοπικές κρατικές υπηρεσίες, τα εκπαιδευτικά κι επιστημονικά ιδρύματα) να καταλήξουμε στο στρατηγικό προσανατολισμό και στους άμεσους στόχους για την ανάπτυξη του τόπου μας, κι όλοι μαζί να τους προωθήσουμε συντεταγμένα.
Η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου προγράμματος στόχων, μπορεί να δώσει πρόσθετη δύναμη και αποτελεσματικότητα στις διεκδικήσεις μας, σε συνδυασμό πάντα με τη χρήση όλων των απαραίτητων μορφών δράσης της τοπικής κοινωνίας, από την πειθώ και τη διαβούλευση, μέχρι τα ένδικα μέσα και τις κινητοποιήσεις μας.

Όλοι μαζί με συνεργασία και ενότητα μπορούμε περισσότερα!


                                         Για την
Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
                                         «Ο Τόπος της Ζωής μας»
                                          Ο επικεφαλής

                                            Μάκης Παπαδόπουλος
                                              Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου