Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι μαθητές του 5ου Λυκείου Καβάλας - Καταλήψεις σε 3 σχολικές μονάδες του νομού (βίντεο-φωτογραφίες)
Σε μια πρωτότυπη ενέργεια προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, οι οποίοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την αγωνία τους για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην δημόσια εκπαίδευση, με την καθιέρωση του "Νέου Λυκείου". Έτσι, μετά από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου τους, και σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αποφάσισαν αντί για την προγραμματισμένη τους εκδρομή να ετοιμάσουν ένα ψήφισμα -στο οποίο περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αύξηση της ύλης, την έλλειψη προγραμματισμού από το υπουργείο Παιδείας και την τράπεζα θεμάτων- και να το επιδώσουν στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολο Βαγενά.

Πράγματι, μια σημαντική μερίδα μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Καβάλας, ενώ τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου επισκέφθηκαν το γραφείο του κ. Βαγενά, στον οποίο και επέδωσαν το ψήφισμά τους (με την παράκληση να κοινοποιηθεί και στον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο). Ο κ. Βαγενάς εξήρε την πρωτοβουλία των μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου (την οποία και χαρακτήρισε ως "υπόδειγμα ωριμότητας") και υποσχέθηκε να προωθήσει το ψήφισμα στο Υπουργείο Παιδείας -διαμέσου της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜΘ.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

Οι μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ. Καβάλας θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία και στην ζωή μας τα τελευταία 2 χρόνια.

Για το λόγο αυτό, αντί για κατάληψη, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε ένα μέρος του περιπάτου μας για ενημέρωση και συζήτηση πάνω στα θέματα που μας απασχολούν. Έτσι καταλήξαμε, μετά από γενική συνέλευση των μαθητών να εκφράσουμε συντονισμένα τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας. Ζητάμε από την Πολιτεία να τις ακούσει και από την κοινωνία να τις συμμεριστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εντατικοποίηση των σπουδών μας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον όγκο της ύλης, την τράπεζα θεμάτων, τη σύνδεση όλων των μαθημάτων και όλων των τάξεων με τις εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο εξετάσεις.Όλα τα παραπάνω κάνουν απωθητικό το σχολείο για τους μαθητές, δυσβάσταχτο οικονομικά για τους γονείς και το απομακρύνουν από τον ουσιαστικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την παροχή γενικής και ολοκληρωμένης Παιδείας.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού και ενημέρωσης από την πλευρά του Υπουργείου σε θέματα όπως είναι η αντιστοίχιση ομάδων προσανατολισμού και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα είναι εμείς οι μαθητές να μη γνωρίζουμε στη Β' Λυκείου ποια ομάδα προσανατολισμού να ακολουθήσουμε, ώστε να εισαχθούμε στη σχολή που επιθυμούμε.

Ακόμα, η λειτουργία της τράπεζας θεμάτων για τη Β' Λυκείου είναι ανύπαρκτη, άρα εμείς και οι καθηγητές μας βαδίζουμε στα τυφλά.

Τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι η παραπαιδεία, η βαθμοθηρία, η στέρηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών, το κυνήγι της πληροφορίας και όχι της γνώσης, ο όγκος της ύλης που δε συμβιβάζεται με το κοινωνικό σχολείο και τελικά η απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας. Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε πως ενισχύονται αντί να λύνονται μέσα από το "Νέο Λύκειο".Αντιλαμβανόμαστε ότι η αλλαγή ενός εκπαιδευτικού συστήματος δεν γίνεται αυτόματα, όπως επιχειρείται τώρα. Πιστεύουμε όμως πως κάποιες διορθωτικές κινήσεις είναι εφικτές.

Ζητούμε λοιπόν:
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα
 • Μείωση της ύλης ώστε να είναι διαχειρίσιμη από μαθητές και καθηγητές και να μη γίνεται απλώς διεκπεραίωσή της
 • Ποιοτική διδασκαλία με αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων. Αυτό προϋποθέτει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα φροντίσει για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους νέους στόχους
 • Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για την αντιστοιχία ομάδων προσανατολισμού με τις Πανεπιστημιακές Σχολές
 • Αναβάθμιση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έτσι ώστε να βρίσκουν διέξοδο οι συμμαθητές μας οι οποίοι βρίσκονται στο Γενικό Λύκειο από ανάγκη και όχι από επιλογή
Θέλουμε ένα σχολείο που να μαθαίνει στον μαθητή πώς να μαθαίνει, πώς να δημιουργεί, πώς να συνδημιουργεί, πώς να χαίρεται τη χαρά της δημιουργίας.

Θέλουμε ένα σχολείο που να μη μας στερεί το χαμόγελο

3 σχολεία υπό κατάληψη - Την Τετάρτη οι εκλογές της ΕΛΜΕ Καβάλας, κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια

Κατά τα άλλα, 3 σχολικές μονάδες στον νομό Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω κατάληψης:

 • το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας (με αίτημα...την αποκατάσταση του δρόμου προς το νοσοκομείο, ο οποίος περνά μπροστά από το γυμνάσιο - ένα αίτημα το οποίο ο κ. Βαγενάς χαρακτήρισε "πολύ σωστό και λογικό", πλην όμως σημείωσε πως "από την πλευρά μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα"),
 • το 2ο Λύκειο Καβάλας, και
 • το Γενικό Λύκειο Λιμεναρίων.
Την προσεχή Τετάρτη 5 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου της ΕΛΜΕ Καβάλας. Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών τα γυμνάσια και τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά.

1 σχόλιο:

 1. loipon kai persh thns idies malakies elege o vlakas oti kai na ginh tpt den tha kanei to mono pou tous armozei einai fotia kai klisimo sta sxoleia mexri na valoune mualo (to sxedio tous einai sxoleia me goneis pelates magazia kai AMORFOTA PAIDIA) a kai ta MME as stamathsoun pleon na plasaroun foumara den pianei pleon!

  ΑπάντησηΔιαγραφή